Protest la Filarmonică: Salariaţii „dau de pământ” cu directorul instituţiei

 

Război mocnit la Filarmonica de Stat din Botoşani. O parte dintre salariaţii acestei structuri s-au arătat nemulţumiţi de activitatea directorului Mihai Sârbu pe care îl acuză de management defectuos şi căruia îi cer demisia în cel mai scurt timp, în caz contrar existând riscul de a fi întrerupte concertele.

28 de salariaţi ai Filarmonicii sunt semnatarii unui memoriu care deja a ajuns în atenţia şefilor de la Primăria municipiului Botoşani. Prin acest manifest, artiştii au scos în relief o serie de abuzuri pe care le-ar fi făcut directorul, de la utilizarea resurselor statului în interes propriu până la atitudine neadecvată faţă de subalterni.

„Dacă mai are o fărâmă de demnitate îi cerem demisia”


Printre altele, reprezentanţii instrumentiştilor susţin că directorul are o notă scăzută la capitolul promovare dat fiind faptul că instituţia artistică nu apare de exemplu pe afişele concertului cu Tudor Gheorghe de la Botoşani. „În faţa oamenilor cerem dacă mai are o fărâmă de demnitate dl. director, în cerem să îşi dea demisia în mod onorabil, să nu tragă instituţia într-un scandal care nu va face deloc bine. Noi suntem în grevă japoneză acum, decent vom protesta începând de mâine de când vine maestrul Cristescu în ideea de a pregăti concertele cu Tudor Gheorghe. Un bilet la concertul cu Tudor Gheorghe la Iaşi este 150 de lei la Botoşani nu există concerte din considerente ştiute de dl. director, noi suntem anonimi, dumnealui continuă să aibă aceeaşi atitudine sfidătoare, aşa a fost de la început ”, a explicat Ovidiu Alupei, şef de partidă violoncel (foto sus).

De asemenea, artiştii se plâng de faptul că atitudinea lui Mihai Sârbu este aceeaşi încă din 2011 când a preluat conducerea Filarmonicii „Am 35 de ani, luna asta împlinesc 35 de ani de când stau pe acel scaun ca şi concert maestru, au mai fost momente tensionate dar parc nu ştiu, ca acum…orchestra este întinerită, ne pare bine de lucrul acesta, noi facem bine lucrul acesta‚ prin mâna mea au trecut generaţii întregi de instrumentişti, dar ca şi momentul actual, se întâmplă lucruri ciudate, anormale”, a spus Gheorghe Petrescu, concert maestru orchestră (foto sus).

Artistul Sârbu ar fi vândut un instrument directorului Sârbu

În memoriul înaintat primarului artiştii instrumentişti fac apel pentru schimbarea directorului care în perioada mandatului a periclitat buna desfăşurare a activităţii instituţiei realizând un management defectuos din punct de vedere administrativ, financiar şi artistic: Vânzarea instrumentului muzical proprietate personală către instituţie în condiţiile în care majoritatea instrumentiştilor cântă cu instrumentele personale, folosirea autoturismului instituţiei în interes personal, achiziţionarea de instrumente pe criterii preferenţiale personale, neţinând cont de priorităţile reale şi nevoile profesionale ale întregului colectiv, plata diferenţiată a colaboratorilor pe criterii preferenţiale personale, etc.

Ameninţări, şantaj, limbaj vulgar, intimidări

Alte puncte din manifest sunt referitoare la nerespectarea Contractului Colectiv de Muncă semnat cu sindicatul reprezentativ al  instituţiei, prin ignorarea rolului de negociator al sindicatului, pentru concertele educative care sunt în creştere un număr de 120 de bilete trebuie vândute pentru a acoperi onorariul brut al d-lui Sârbu în calitatea sa de colaborator al Filarmonicii, iar în urma unui calcul matematic efectuat, Mihai Sârbu ar fi încasat într-o stagiune un venit net de 100.000 de lei care depăşeşte încasările instituţiei. În data de 22 noiembrie 2012 la un concert educativ fără vânzare de bilete onorariul directorului ar fi fost de 500 de lei. Directorul Mihai Sârbu a mai fost acuzat de limbaj vulgar faţă de angajaţi, atitudine ostentativă şi ameninţări, şantaje şi intimidări ale artiştilor.