Au fost aproximativ 100 de participanți la protestul care a avut loc astăzi la Spitalul Județean Mavromati.
Unii au venit din timpul liber, alții au coborât în pauza de masă pentru a se alătura colegilor. Organizat de Sindicatul Solidaritatea Sanitară de la Botoșani, acest protest s-a încadrat în calendarul celor organizate la nivel național.
A fost mai degrabă o pichetare liniștită doar cu scopul de a fi tras un semnal de alarmă.
„Acest protest va fi puțin diferit față de celelalte proteste sindicale având în vedere amplasamentul în care îl organizăm. Grija noastră principală este vizavi de pacienții pe care îi tratăm. Din acest motiv vom avea un protest cu un nivel redus de zgomot, din respect pentru pacienții care calcă pragul spitalului”
Daniel Bulboacă, președinte Solidaritatea Sanitară Botoșani.
Liderul sindical a fost singura voce care s-a auzit în curtea spitalului. Participanții au „vorbit” prin tot felul de mesaje pe care le țineau în mâini, singurele gesturi fiind ușoarele înclinări din cap, la cuvinte rostite la portavoce, cu care erau de acord.
„Protestul nostru de astăzi face parte din calendarul de proteste al Federației Solidaritatea Sanitară, singura care a declanșat conflictul colectiv de muncă, singura care amenință cu grevă, singura care luptă pentru drepturile tuturor salariaților”
Daniel Bulboacă, președinte Solidaritatea Sanitară Botoșani.
Valuri de aprobări au putut fi observate la momentul în care „vocea” protestului a atins un subiect sensibil, respectiv timpul petrecut la spital de angajați, în comparație cu alte categorii profesionale.
Și remunerația care nu se ridică la măsura „sacrificiului”.
„Voi lucrați cel puțin 75 de nopți pe an. În aproximativ 60 de zile libere și de sărbători legale sunteți la muncă. Voi vă sacrificați viața de familie. Un medic lucrează între 18 și 24 de ore într-o gardă, dar timpul continuu al unui medic poate să ajungă la 24 – 36 de ore. Un medic lucrează cu tot cu norma de gardă aproximativ 243 de ore într-o lună. Răsplata guvernanților pentru eforturile pe care dvs le depuneți e în felul următor: sunteți plătiți suplimentar în plus pe net pentru orele efectuate în ture cu doar 2,7 lei în plus pe oră asistentele medicale, iar pentru tot personalul auxiliar 1,3 și 1,7 lei în plus pe oră. Nici medicii nu sunt avantajați. Un chirurg care face gărzi și intervenție chirurgicală în timpul gărzi primește între 27 și 35 de lei net pe oră”
Daniel Bulboacă, președinte Solidaritatea Sanitară Botoșani.
Acțiunea a durat jumătate de oră.