Protest anti secui cu România „dodoloaţă” şi Ardealul pământ românescFOTO&VIDEO

 

„De când cu steagul secuiesc, românii noştri se crucesc, şi-o duc aşa într-o uimire, pe steagul lor nu-i scris unire”, „Ardealul, pământ românesc, Ardealul nu este de vânzare, Ardealul nu este obiect de troc asupra puterilor statului”, „Unde eraţi pe timpul Daciei lui Herodot, unde eraţi?”, „Moldova, Ardealul şi Ţara Românească, în veci să trăiască şi cât de curând România mare, România dodoloată”.

Aceste scandări au răsunat vineri după amiază în Piaţa Revoluţiei de la Botoşani în urma unei acţiuni de protest care se doreşte să contracareze demonstraţiile maghiarilor din România care doresc o autonomie a Ţinutului Secuiesc. Participanţii, patru la număr, deşi sunt revoluţionari din 1989 s-au declarat simpli cetăţeni ai acestei ţări care doresc să atragă un semnal de alarmă vis a vis de mişcările ungurilor. „Acum 23 de ani se întâmplau mişcările maghiare în Tg. Mureş, antiromâneşti, xenofobe şi revizioniste, acum tot în această lună toată populaţia română de naţionalitate maghiară caută ca regionalizarea României să fie pe criterii etnice cu care noi nu suntem de acord deoarece România este pentru tot românul indiferent de naţionalitate”, a declarat Ştefan Sârghia, unul dintre protestatari.

Practic, botoşănenii susţin că prin acest protest doresc să arate ţării că şi moldovenii sunt împotriva ungurilor care urmăresc să se separe de România şi care cer prin liderii lor alipirea unor teritorii din România la statul maghiar. "Din istorie, de aproape 100 de ani ei se luptă atât cu sprijinul puterilor mari ale lumii de a face înapoi teritoriul românesc dinainte de 1918”, a mai spus iniţiatorul protestului.
Ca atare, protestatarii vor să atragă un semnal de alarmă instituţiilor statului român de a apăra românul care ar trebui să trăiască liber în propria ţară. „Vreau să atrag atenţia la toate organele abilitate ale statului care sunt siguranţa şi securitatea statului şi a poporului român indiferent de unde locuieşte un român, de exemplu în localităţile cu majoritate secuiască românii sunt batjocoriţi. Am întâlnit români care ar vrea să se mute în altă parte dar ei s-au născut din moşi strămoşi acolo şi nu pot să lase casa şi vatra pentru că ungurul nu-l acceptă”, a mai explicat Sârghia. Protestul a fost autorizat pentru un interval de două ore, respectiv 16:00 – 18:00, prezenţa fiind estimată pentru şase persoane, două îmbolnăvindu-se între timp. Doi dintre cei prezenţi sunt membri ai Asociaţiei Revoluţionare 22 - 25 decembrie 1989 şi nimeni alţii decât protestatarii din iarna trecută care au ieşit în stradă pentru a scanda împotriva lui Traian Băsescu şi a lui Emil Boc.
CITEŞTE:
 Romii botoşăneni fac marş al tăcerii pe străzile din municipiu