Fermierii din Botoșani organizează o acțiune de protest. Iar principala nemulțumire o constituie decizia privind liberalizarea comerțului cu produse agricole și agroalimentare din Ucraina.
Protestul va avea loc pe 7 aprilie 2023, între orele 12:00 – 15:00 în Vama Stânca-Coștești. Acțiunea este organizată de Alianța pentru Agricultură și Cooperare - UNCSV, Asociația „Moldoovis”, Asociația de Proprietari Paltinul Păltiniș.
Președintele Asociației „Moldoovis” a transmis un comunicat de presă pe care îl redăm mai jos:
Pentru a se putea desfășura în bune condiții și sa aibă rezultate pentru fermieri este foarte important să ne axăm pe problemele cauzate de autoritățile europene, precum:
1. Efectele devastatoare asupra fermierilor, sectorului agricol, populației și economiei naționale a României, urmare a deciziilor autorităților europene privind liberalizarea comerțului cu produse agricole și agroalimentare din Ucraina;
2.Problemele generate de Strategiile de la Ferma la Furculiță, Biodiversitate, Pactul ecologic european, Regulamentul de utilizare sustenabilă a pesticidelor, amânarea legislației privind tehnicile de ameliorare modernă, încadrarea agriculturii alături de marii poluatori industriali, noile prevederi din Politica Agricolă Comună, Planul Național Strategic 2023-2027(Lăsarea terenului pârloagă, cultivarea obligatorie de proteaginoase, eliminarea practicilor tradiționale de cultivare fără a ține cont de specificitățile agroclimatice din fiecare zonă a României), constrângeri și condiții mult mai blânde pentru produsele importate din țări terțe, decât cele produse în Europa, care generează dificultăți și condiționalități pentru fermierii din România.
3. Încercarea unor măsuri de interzicere a exportului de animale vii, către Orientul Mijlociu(Țările Arabe), care datorită crescătorilor de ovine și caprine din România , Proiectul de Reg. CE. , a fost respins de Parlamentul UE, la limita voturilor !!! NU MAI DORIM EXPERIMENTE pe seama fermierilor ! Comisia Europeană să privească în perspectiva unui comerț profitabil pentru membri UE și nu în defavoarea acestora .
Noi trebuie sa îi facem să ne trateze cu mai mult respect și să fim luați în considerare ca factor important în UE, este mesajul transmis către fermieri.