Postul Mare se apropie de sfârșit și ca în fiecare an perioada aceasta naște tot felul de discuții și păreri privitoare la esența și însemnătatea acestor 40 de zile. A fost de altfel și tema de la care a pornit ediția ”Botoșăneanul TV” din Săptămâna Patimilor.
Invitat a fost directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ”Sfântul Gheorghe”, care a arătat că postul reprezintă până la urmă și un exercițiu de autocontrol.
Preot Daniel Dascălu, director Seminarul ”Sfântul Gheorghe”
”Ideea de post a fost asociată exclusivist cu abstinența de la mâncare, dar postul nu asta a fost inițial, ci a fost doar un exercițiu al voinței, al ascultării de Dumnezeu, însă de la începutul umanității am văzut că porunca pe care Dumnezeu o dă lui Adam și Evei de a nu mânca, adică de a trece nivelul biologicului... Că până la urmă mâncarea, așa cum ne învață și bunicii noștri, este cea care ne ține în viață. Noi nu trăim ca să mâncăm, ci mâncăm ca să trăim și atunci, dacă noi conștientizăm că nu avem nevoie de foarte multe ca să trăim, porunca lui Dumnezeu vine ca să căutăm să lucrăm voința noastră și să nu ne creăm noi dependențe care să ne lege mai mult de obiceiuri și de pământ decât transcendent, de căutarea lui Dumnezeu. Iată de ce postul ajunge să fie o temelie a mântuirii, că dacă nu înveți să spui «nu» în mod constant, dacă nu înveți să îți tai dependențele pe care le creăm... ”
În opinia sa, postul nu se poate rezuma doar la a nu consuma anumite alimente, ci este necesar a fi extins și asupra lucrurilor care ne risipesc timpul.
Cum ar fi navigarea în neștire pe rețelele de socializare, care potrivit părintelui arareori aduce beneficii.
Preot Daniel Dascălu, director Seminarul ”Sfântul Gheorghe”
”Încurajez întotdeauna pe oameni să înceapă de la postul alimentar, dar să ajungă la postul care vizează celelalte obiceiuri. De exemplu, la recomand tinerilor postul tehnologic. Unora li se pare foarte ciudat, dar ajungem la această chestiune când ne gândim că în legislația de astăzi, deși se încurajează digitalizarea, legislația educațională spune că tinerilor trebuie să le creăm un alt tip de gândire în care să se desprindă de digital, să încerce să gândească ei simbiotic cu creierul și cu sufletul și să încerce să se ancoreze în realitatea pe care o trăiesc, nu într-o realitate virtuală, în care, din păcate, se structurează alte tipuri de relații și de comportamente. Și nu valorizează nici viața lor, nici timpul lor, ci doar imaginarul personal și colectiv”,
„Provocarea Paracetamol” face ravagii pe TikTok, îngrijorare și la Botoșani
În rezumat, părintele a arătat că este necesar să îți contorizezi foarte bine timpul petrecut pe Internet în economia întregii tale existențe.
Preot Daniel Dascălu, director Seminarul ”Sfântul Gheorghe”
”Vrei să îți dai seama că ai o problemă? Încearcă să faci un alt lucru care te ajută în dezvoltarea ta, desprinzându-te de tabletă. Citește la fel de mult pe cât stai pe tabletă. Roagă-te la fel de mult pe cât folosești computerul. Și aici mă refer la zona de divertisment și de umplere a timpului, nu de acțiune sau de lucrare pentru că, până la urmă, sunt foarte multe persoane, acesta este obiectul lor de activitate, informațional vorbind, sau de cunoaștere și de cercetare. Asta are o cu totul altă valență. Dar când intru pe zona de divertisment, de social media și petrec acolo mai mult timp decât îmi structurez eu propriile informații...”
A arătat că inclusiv în discuțiile cu elevii insistă asupra utilizării cu folos a internetului, a rețelelor de socializare întrucât acum suntem la un click distanță de informații benefice, pentru care în urmă cu 20 – 30 de ani era necesar să mergi la bibliotecă sau să consulți un atlas.
Însăși Biserica Ortodoxă Română are o vastă rețea de comunicare, parohiile au site-uri, pagini de Facebook și grupuri pe WhatsApp.
Preot Daniel Dascălu, director Seminarul ”Sfântul Gheorghe”
”Postul tehnologic vizează umplerea unui timp care se risipește în viața mea, de multe ori. Biserica nu este împotriva tehnologiei. Este ca și cum mi-ați spune acum: «părinte, dvs. ziceți să nu mâncăm carne, lapte, brânză, ouă, înseamnă că Biserica o fi împotriva lor». Nu, nu, nu. Pledează pentru cumpătare, pentru moderație. Și medicii spun lucrul acesta. La fel spunem și noi în utilizarea acestor platforme”.
Părintele a subliniat că postul înseamnă până la urmă și abținerea de la anumite lucruri, o înfrânare, care trebuie începute de la chestiunile de bază.
Chiar în Săptămâna Patimilor, la Botoșani s-a desfășurat Olimpiada Națională de Informatică.
Discuția pe această temă o puteți vedea în materialul video de mai jos, începând de la minutul 9:00