Propunere de primar: Apă de 10 – 20 de ori mai scumpă pentru cei care o folosesc la piscine și irigat grădinile și lasă alți consumatori fără apă

Lipsa apei potabile cu care se confruntă orașul Flămânzi ar putea fi rezolvată prin preț, crede primarul Dan Oloieriu. Întrucât din punct de vedere tehnic nu există o soluție de moment pentru înlocuirea magistralei de alimentare Botoșani – Copălău – Flămânzi, edilul propune o cheie financiară pentru ieșirea din impas.

 

”Prețul pentru uzul casnic să fie la un nivel, iar cel pentru irigat și pentru altele asemenea, să fie de 10 - 20 de ori mai mare”


Problemele cu alimentarea centrului urban din sudul județului apar în vara fiecărui an, când crește consumul pe traseul conductei.


Apa nu mai este folosită ca în restul anului, doar pentru chestiuni strict casnice, ci și pentru udatul grădinilor, irigarea culturilor și umplerea piscinelor, activități care generează o creștere masivă a cantității de apă utilizată pe traseul magistralei.


Iar primarul de Flămânzi este convins că s-ar putea pune capăt acestor practici și automat folosirii iraționale a apei prin aplicarea uni tarif diferențiat.


Mai în amănunt, prețul pentru botoșănenii care au nevoie de apă pentru activități cu adevărat casnice să fie unul, iar pentru agricultură, agrement și altele asemenea să fie altul.


dan oloieriuÎn acest fel, botoșănenii nu ar mai utiliza apa decât pentru strictul necesar și ar rămâne o cantitate suficientă și pentru cetățenii din Flămânzi, care disperați de lipsa apei au organizat un protest la Botoșani.


”Am mai discutat de-a lungul anilor de un plan tarifar. Dacă e vorba de apă pentru consum propriu, pentru igienă, haideți să facem un plan tarifar responsabil, adică prețul pentru uzul casnic să fie la un nivel, iar cel pentru irigat și pentru altele asemenea, să fie de 10 - 20 de ori mai mare. Bănuiesc că, fiecare fermier, când își face o investiție, este responsabil și de sursa de apă, să își facă puțuri sau altceva de genul acesta”,


Dan Oloieriu, primar Flămânzi.

 

Minimum 10 ani estimați până la construcția unei noi magistrale pentru sudul județului


Edilul-șef nu vede o altă cale de rezolvare rapidă a problemei întrucât SC Nova Apaserv SA nu are în derulare vreun proiect european de construcție a unei noi magistrale, cu un debit mai ridicat față de cea existentă.


În plus, din fonduri proprii nu există vreo posibilitate de a fi susținută o asemenea investiție din cauza situației financiare extrem de dificilă pe care compania o traversează.


Prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 companiile din domeniul apei pot obține fonduri nerambursabile uriașe pentru crearea de aducțiuni, construcția sau modernizarea unor stații de tratare sau de epurare, reabilitarea rețelelor și alte investiți din această gamă, însă SC Nova Apaserv SA încă nu a finalizat «Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Botoșani» pentru care să obțină finanțarea. În acest mega-proiect este inclusă și construcția unei noi magistrale Botoșani – Copălău – Flămânzi.


”În contract se spune că undeva prin septembrie trebuie să termine studiul de fezabilitate și să scrie cererea de finanțare, să o depună, să o evalueze și ulterior să semneze contractul. Ei, după semnarea contractului financiar trebuie să scoată proiectul tehnic la licitație, să îl finalizeze, să scoată execuția, să o finalizeze. Din punctul meu de vedere, ei nu pot realiza acest obiectiv decât în 10 ani, în mai puțin timp nu se poate”,


Dan Oloieriu, primar Flămânzi.

 

orasul flamanzi


330 de apartamente


sunt în Flămânzi, care nu primesc apă zile întregi

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL