Promenada culturală MarțUNESCO la Săveni – GALERIE FOTO

În perioada 24 februarie -22 martie 2021, la Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni se desfășoară un Proiect transnațional numit „Promenada culturală MarțUNESCO”.

 

Proiectul este  inițiat și organizat de Asociația Centrul pentru Conservarea  și promovarea Culturii Tradiționale Arboroasa, desfășurat în colaborare cu diverse instituții din țară și nu numai.

 

Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă”, reprezentat prin coordonatorii activității, prof. Felicia Năpîrcă și Carmen Gorescu, este partener în acest proiect cu scopul de a oferi un cadru educațional propice  revitalizării și punerii în valoare a tradițiilor și obiceiurilor, a practicilor asociate cu ziua de 1 martie.

 

 

Moștenitorii lui Marț – creatori de legendă și patrimoniu UNESCO

 

Prima activitate din proiect desfășurată la Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” a avut ca scop recuperarea semnificațiilor Mărțișorului ca sărbătoare cu adânci rădăcini în istoria acestui neam, inclusă în patrimoniul cultural.

 

Cu aceste gânduri, de a păstra și promova tradițiile legate de mărțișor, am pornit în derularea acestui proiect.

 

 

Mărțic în dialog interetnic

 

A doua activitate intitulată simbolic„Mărțic în dialog interetnic” s-a desfășurat sub simbolul „Sosirea primăverii - sărbători și tradiții pe mapamond”. Activitatea a avut loc sincron în baza acordului de parteneriat încheiat intre Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni, Botoșani, România si Instituția publică de stat, Liceul Teoretic „Costache Negruzzi” Chișinău, Republica Moldova, implicând un număr de 60 de elevii din clasele a IX-a, respectiv a X-a. Intenția coordonatorilor a fost promovarea practicilor asociate zilei de 1 martie, contribuind la consolidarea de cunoștințe și coeziune socială, identitate culturală. Cele două unități de învățământ implicate în program reprezentate de d-na prof. Felicia Năpîrcă respectiv d-na prof. Aliona Voluța, au transmis documentarul tip prezentare realizat de cele două școli. Activitatea s-a desfășurat online. In semn de prietenie elevii au purtat haine in culorile mărțișorului.

 

 

Mărțug la Șezătoare

 

Cea de-a treia activitate din cadrul proiectului a constat în crearea unei șezători tradiționale. S-au confecționat mărțișoare din materiale naturale in atelierul de textile al liceului, sub atenta coordonare a d-nei prof. Cristina Macovei colaboratoarea activității.

 

 

Mărțișug  Antreprenor în târg

 

Cadrele didactice colaboratoare au realizat o expoziție cu vânzare organizată pe pietonalul orașului Săveni. Expozitia cu vânzare, intitulată generic „Bine faci, bine primești!” a avut ca scop donarea sumelor rezultate din vânzări către un caz umanitar. Expoziția s-a realizat cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță în ceea ce privește pandemia de SARS COV-2.

 

 

Mărțic – Morțișor voiajor la Palatul Culturii

 

Cadrele didactice de la Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” au selectat cele mai frumoase mărțișoare pentru spațiul cultural caruia ii aparținem, respectiv zona Botoșaniului, mărțișoare care au fost expediate către CJCPCT Iași pentru a participa la expoziția finală a Proiectului educațional transnațional „Promenada culturală MarțUNESCO”, care reunește opt țări din spațiul balcanic sub un singur simbol care dăinuie peste timp - Mărțișorul.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store