Proiecte greşite, incapacitate şi acuzaţii : CUM au ajuns să fie abandonate la Botoşani lucrări de 10 milioane de euro

În judeţul Botoşani, o investiţie cu fonduri europene prin care locuitorii a două comune trebuia să beneficieze de apă şi canalizare pentru prima dată în istorie, a fost abandonată de constructor.

 

Lucrări de 10 milioane de euro abandonate de constructor   

 

Cei care gestionau proiectul şi-au dat seama abia după un an că firma respectivă nu este capabilă să realizeze lucrarea.

 

Lucrările cu fonduri europene la una dintre cele mai importate aducţiuni de apă în mediul rural din judeţul Botoşani, în valoare de 10 milioane de euro, stagnează de aproape trei ani, după o serie de bâlbe inexplicabile ale celor responsabili dar şi a unui scandal fără cap şi coadă între constructori şi autorităţi. 

 

Până în prezent s-au pierdut 10.000 de euro la această lucrare, pur şi simplu abandonată de constructor şi există riscul ca întreaga sumă să fie pierdută dacă cei responsabili de lucrare nu vor găsi rapid un alt constructor. După trei ani de acuze reciproce între constructori şi beneficiar, numai 30% din lucrare a fost efectuată.    

 


Comunele Vorona şi Tudora sunt printre cele mai mari aglomerări rurale din judeţul Botoşani. Deşi se află la numai 20 de kilometri de municipiul reşedinţă de judeţ, nu au beneficiat niciodată de apă potabilă şi canalizare. În anul 2015, societatea Nova Apaserv, cea care oferă servicii de apă şi canalizare judeţului dar şi subordonată Consiliului Judeţean, a accesat fonduri europene pentru alimentarea acestei zone. Mai precis urma să se modernizeze şi să extindă sistemele de alimentare cu apă dar şi reţeaua de canalizare.

 

Contracul avea o valoare de peste 48 de milioane de lei adică aproximativ 10 milioane de euro. Cel care a câştigat licitaţia de executare a lucrărilor a fost de fapt asociarea dintre firmele S.C. Aquaterm S.R.L., spaniolii de la S.C. Niliten Infraestructuras S.R.L dar şi S.C. Transporturi Auto S.A. După numai un an de lucrări, în 2016, firma care efectua lucrările a sistat totul, şi-a luat lucrurile şi a plecat. Din lucrarea de 10 milioane de euro s-a făcut până la aceea dată numai 30%.    

 

Proiecte tehnice greşite, incapacitate şi acuzaţii de ambele părţi   

 

Constructorul, în special reprezentanţii de la Aquaterm spun că au reziliat la cererea lor contractul cu Nova Apaserv. Aceştia spun că de vină a fost un proiect greşit al lucrărilor.

”Referitor la proiect, ţin să precizez, că acesta aparţine lui Nova Apaserv,, care a dat mulţi bani pe realizarea lui. Nova Apaserv când a recepţionat proiectul trebuia să-l verifice înainte de a-l plăti, să notifice realizatorul acestuia de greşelile de proiectare constatate”, spune directorul general Aquaterm, Cristian Alexuc.

 

Mai mult decât atât constructorul acuzase că la momentul semnării contractului nu intrase încă în posesia documentaţie tehnice de execuţie. De cealaltă parte, Nova Apaserv,dă vina pe constructor. Mai precis, reprezentanţii firmei de apă şi canalizare spun că şi-au dat seama că de fapt societatea angajată să extindă reţeaua de apă şi canalizare nu era capabilă să facă aceste lucrări. Culmea, şi-au dat seama de acest lucru abia după un an.  

 

 ”Referitor la situaţia legată de proiectul tehnic, invocată de către antreprenor, care precizează că în momentul semnării contractului nu intrase încă în posesia documentatiei tehnice de execuţie şi nu luase cunoştinţă de conţinutul său, se poate observa că, între momentul semnării şi data emiterii ordinului de începere, a existat un interval de timp suficient în care s-ar fi putut face verificarea corectitudinii şi fezabilităţii acestuia.(...) În momentul înaintării solicitării de reproiectare, antreprenorul executase deja un procent fizic de 30,20 %, din volumul total de lucrări, ceea ce ne îndreptăţeşte să considerăm că motivele reale de neîndeplinire a obligatiilor contractuale sunt altele decât cele invocate. Luând în considerare că pe întreaga durată a derulării lucrărilor, acesta nu a demonstrat capacitatea tehnică şi resursele financiare de susţinere a proiectului şi de îndeplinire a obiectivelor contractului, refuzând sistematic îndeplinirea obligaţiilor contractuale asumate, SC Nova Apaserv SA Botoşani a transmis antreprenorului notificarea privind rezilierea contractului de lucrări”, se arată într-un comunicat emis de Albert Tănase, directorul general de la Nova Apaserv.

 

Contractul a fost reziliat abia în luna martie a anului 2018, deşi probleme apăruseră încă din 2016.  

 

Investiţii inutile, din fonduri europene  

 

În momentul de faţă, societatea Nova Apaserv caută un nou constructor care să continue lucrarea, potrivit Adevărul. Cel mai probabil vor fi costuri suplimentare. Deasemenea societatea se va judeca cu constructorul. Implicaţiile sunt mult mai adânci. Cu acest proiect în aer, oamenii din Tudora şi Vorona vor trăi tot ca în evul mediu fără canalizare. Totodată în zonă a fost construită şi o staţie de epurare, care fără conductele abandonate de constructor, este o investiţie inutilă, evident tot din fonduri europene. Numai staţia de epurare a costat în jur de 15 milioane de lei. În momentul de faţă sunt bani aruncaţi pe fereastră fiindcă staţia nu este funcţională şi este riscul uzurii morale până la deblocarea lucrărilor de la reţele. În cadrul proiectului abandonat, trebuiau amplasaţi peste 100 de kilometri de conductă plus zeci de staţii de pompare.  

 
download from google play download from apple store