Proiect pentru centru transfrontalier de afaceri, de 70 miliarde, lansat şi la Botoşani

 

Autorităţi române şi moldoveneşti au prezentat miercuri şi la Botoşani proiectul „Supporting Centre for Cross-Border Business Environment – Training, Exhibition and Symposium” finanţat de UE în cadrul Programului Operaţional Comun (POC) România – Ucraina – republica Moldova. Aplicant principal al acestui proiect este Consiliul Regional Ialoveni, care se învecinează cu Chişinău, iar parteneri Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Botoşani şi Indeco Iaşi.

Cel mai mare POC din Moldova

Cu o valoare de 1,76 milioane de euro proiectul are ca principal obiectiv construirea unui centru de afaceri ultramodern. Acesta ar urma să cuprindă patru amfiteatre, hol expoziţional cu echipamente pentru 50 de firme, birouri cu echipamente de informatică şi birotică, sistem de traducere simultană pentru conferinţe internaţionale. La prezentarea proiectului a participat şi reprezentantul părţii de peste Prut, care a arătat că în cadrul POC ţării sale i-au fost acceptate într-un an doar trei proiecte, dintre care acesta este cel mai mare. „Pentru noi, vorbim de autorităţile publice locale din Republica Moldova, este ceva nou. România este mult mai înainte în accesarea acestor proiecte”, a afirmat Nicolae Andronachi (foto dreapta), preşedintele Consiliului Raional Ialoveni.
Manageri instruiţi la Ialoveni

Proiectul mai include şi desfăşurarea a două seminarii în viitorul centru care vor avea ca teme managementul de proiect şi educaţia antreprenorială, participarea a 20 de manageri din Botoşani şi altor 20 din Moldova la seminariile în cauză, realizarea a două studii de piaţă în fiecare ţară. Cel realizat în judeţul Botoşani va avea rolul de a identifica oportunităţile de afaceri din Botoşani pentru a fi transmise autorităţilor şi agenţilor economici interesaţi din Moldova.„În Republica Moldova nu există un astfel de centru. Este primul şi deocamdată singurul”, a spus Dorin Floareş, preşedintele CCIA.
Poveşti despre corecţii financiare
La acţiune au participat şi şefii liberali ai Consiliului Judeţean Botoşani. „Judeţul Botoşani are disponibilitatea de a colabora cu toate raioanele din jurul nostru”, a dat asigurări Florin Ţurcanu, preşedintele CJ. El a atras atenţia omologului moldovean asupra pericolului aplicării unor corecţii financiare de către Comisia Europeană în cazul depistării unor nereguli la implementarea proiectelor cu finanţare europeană, povestându-i pe scurt problemele pe care CJ le întâmpină în această privinţă. Ţurcanu a subliniat şi că trebuie organizate întâlniri pe diferite domenii cu oameni de afaceri din cele două
CITEŞTE ŞI:
 Portariuc în faţa a zeci de copii şi a unui primar moldovean la primul proiect ca edil