Proiect la Nevăzători: Scrierea Braille, punte spre cunoaștere și spre lumea artistică

În perioada   iunie  – octombrie 2017,  Asociaţia Nevăzătorilor Botoșani, în calitate de  aplicant, va implementa  proiectul  „Scrierea Braille, punte spre cunoaștere și spre lumea artistică”.

 

Redăm mai jos un comunicat pe această temă: 

 

Finanțatorul proiectului: Primăria Botoşani

 

Obiectivele proiectului: 1.Sprijinirea nevăzătorilor tardivi în învățarea Alfabetului Braille, precum și în menținerea cunoștințelor nevăzătorilor ce au învățat alfabetul Braille în școală; 2. Implicarea nevăzătorilor botoșăneni în activități culturale extrem de diverse (axate pe scrierea Braille), menite a le promova creațiile, dar și orașul în care trăiesc; 3. Derularea unei campanii de conștientizare a problemelor cu care se confruntă nevăzătorii, dublată de sfaturi despre cum poate fi ghidat în nevăzător; 4. Crearea de facilități pentru nevăzători în instituțiile publice și în propriile locuințe, cu ajutorul etichetării Braille.

 

Grup țintă: 1000 nevăzători cu handicap vizual grav, membri ai ANR Botoșani; 

 

Beneficiari finali: a) membrii grupului țintă;  b) Aplicantul – care-și va dezvolta abilitățile de scriere, de coordonare și de gestionare a proiectelor cu finanțare din  fonduri publice; c)  Primăria Botoșani, dar și alte insituții din Botoșani, unde se vor monta plăcuțe cu scriere „în negru” și „în Braille”, în conformitate cu legislația în vigoare; un număr mare de concitadini, care vor afla numeroase informații legate de ghidarea nevăzătorilor;

 

Activitățile principale: 1. Achiziționarea unei mașini de scris Braille; 2. Curs de scriere Braille; 3. „Lansarea unei antologii naționale de poezie, cu creații ale nevăzătorilor, inclusiv ale botoșănenilor”; 4. Organizarea un concurs de scriere Braille, tema fiind Botoșani prin “ochii” nevăzătorilor. Cele mai reușite lucrări vor fi adunate într-o broșură Braille; 5. Concurs de poezie pentru nevăzători, în scriere Braille. Un juriu alcătuit din poeți botoșăneni va valoriza creațiile nevăzătorilor; 6. Organizarea unui concurs de scriere și citire Braille, la care vor participa nevăzători din județele Moldovei. Pentru nevăzătorii botoșăneni, dar și pentru cei veniți de pe alte meleaguri vom organiza o excursie la Ipotești și Liveni; 7. Realizarea unei broșuri intitulată: “Cum să ghidezi un nevăzător”, pe care o vom împărți botoșănenilor în Centrul Vechi Botoșani; 8. Comandarea de plăcuțe în scriere obișnuită și în Braille (indicatoare tactile Braille), ce vor fi montate la intrarea în instituțiile publice; 9. La mașina descris pe care o vom achiziționa prin proiect, se vor scrie etichete Braille care să fie lipite acasă la nevăzători, în zone de larg interes.

 

Durata proiectului  -  6 luni

 

Rezultate:  La finalul proiectului, vom evidenția numărul nevăzătorilor ce au deprins scrierea Braille în urma cursului ținut, numărul participanților – din rândul nevăzătorilor dar și al concitadinilor – la evenimentele culturale create, impactul în mass media a activităților proiectului, numărul beneficiarilor etichetării Braille în propriile locuințe. Va fi importantă și multiplicarea proiectului în celelalte județe ale țării (sigur se va întâmpla asta), proiectul de la Botoșani urmând a fi un proiect – pilot; Evenimentele culturale în care vor fi implicați nevăzătorii, precum și campaniile de informare a populației vor schimba percepția multora în ce privește persoanele cu dizabilități, stare de fapt benefică pentru nevăzători. Manifestările create prin proiect vor contribui la creșterea încrederii în propriile puteri și în valențele artistice, făcând astfel handicapul mai ușor de suportat.

 

Valoarea sumei nerambursabile  acordată  de  Primăria  Botoșani este de 10.222 lei.
                      Detalii suplimentare pot fi furnizate de  Asociația Nevăzătorilor Botoșani.
                      Persoană  de contact:  Carmen Moraru -coordonator proiect, telefon  0231/512384.