Profesorii vor fi plătiți mai mult pentru participarea la Evaluarea Națională și la BAC

Proiectul va fi dezbătut în ședința Comisiei de Dialog Social de luni, 3 iunie conform ministrului Educației, Ligia Deca.

 

Proiect de ordin de ministru

 

Profesorii vor fi plătiți mai mult pentru participarea la Evaluarea Națională și Bacalaureat 2024, creșterea variind în funcție de responsabilități, de la 5 lei, la 379 de lei, conform unui proiect de ordin de ministru, obținut de Edupedu.ro.

 

Un profesor asistent va primi 150 de lei pe zi dacă participă la Evaluarea Națională, cu 5 lei mai mult față de anul trecut. În contextul corectării digitalizate, vor exista funcții noi, printre care și cea de asistent cu competențe digitale. Acesta va primi 180 lei pe zi pentru Evaluarea Națională și 250 de lei pe zi pentru Bacalaureat.

 

Proiectul va fi dezbătut în ședința Comisiei de Dialog Social de luni, 3 iunie, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, pe 30 mai, când a anunțat că majorările ar fi de 40 de lei pe zi la Bac, 35 de lei la Evaluarea Națională și 93 de lei la Titularizare și Definitivat, dar doar pentru cei implicați în procedurile de scanare a lucrărilor.

 

Sumele acordate profesorilor

 

Se introduc trei roluri noi, deoarece pentru prima dată corectarea va fi digitalizată la Evaluarea Națională și Bacalaureat 2024.

 

Pentru Evaluarea Națională:

  • asistent cu competențe digitale/zi – 180 lei
  • responsabil platforma de evaluare digitalizată din școală –  1.500 lei
  • responsabil platforma de evaluare digitalizată din centrul de evaluare – 2.000 lei

 

Pentru Bacalaureat:

  • asistent cu competențe digitale/zi – 250 lei
  • responsabil platforma de evaluare digitalizată din centrul de examen –  1.800 lei
  • responsabil platforma de evaluare digitalizată din centrul zonal – 2.000 lei

 

Sumele sunt impozitate cu 10%, dacă profesorii încheie un contract de furnizare de servicii pentru participarea la examenele naționale și concursurile pentru cadre didactice.

 

În situația în care profesorul optează pentru încheierea unui contract individual de muncă, retribuția cuvenită reprezintă salariul brut, din care se rețin: CAS – 25%, CASS – 10% și impozit – 10%, potrivit documentului.

 

Citește articolul integral AICI

(Foto: adevarul.ro)