Bătaie pe posturile de directori la colegiile și liceele cele mai bune din Botoșani, avalanșă de candidați la ”Eminescu”, ”Laurian” și nu numai

Concursurile pentru ocuparea funcțiilor vacante de director și director adjunct în unitățile de învățământ din județul Botoșani intră în scurt timp în etapa cu numărul 2. Concurența este una acerbă, existând licee unde pentru două posturi sunt depuse în total nouă candidaturi.

 

15 noiembrie – 8 decembrie

este perioada în care vor avea loc interviurile candidaților rămași în concurs.

 

 

Înainte de proba scrisă, care a avut loc pe data de 15 octombrie, și-au depus candidaturile pentru funcțiile de conducere un număr de 220 de persoane pentru 170 de funcții de director și director adjunct.

 

După proba scrisă, care a fost una eliminatorie și care a constat în mare parte într-un test grilă, au rămas în concurs 144 de candidați. Conform metodologiei de anul acesta, un singur candidat a avut opțiunea de a-și depune candidatura pentru mai multe posturi, chiar la unități diferite.

 

S-a ajuns și la situația în care un singur profesor să fi bifat 16 opțiuni pentru tot atâtea posturi.

 

Interesul este unul exacerbat de un surplus la salariu care se ridică undeva la 2.000 de lei pe lună dar, mai ales, de prestanța oferită prin prisma funcției, definitorie pentru mulți dintre candidații botoșăneni care și-au făcut un țel în viață să fie directori.

 

1.

 

De departe, cele mai disputate sunt posturile de conducere de la Colegiul Național ”A.T. Laurian”, unde sunt înregistrate patru candidaturi pentru postul de director și alte cinci pentru cel de adjunct.

 

Nu se știu în mod oficial numele aspiranților la conducerea acestui colegiu, grație GDPR-ului care teoretic protejează datele cu caracter personal dar care în realitate a fost transformat într-un mijloc extrem de secretizare a concursurilor pentru funcții cât se poate de publice.

 

Neoficial, ar candida pentru posturile de conducere binecunoscutul cuplu profesional care a condus colegiul ani la rând, alături de alți patru profesori din interior. Un singur candidat ar fi „din afară”, persoana în cauză fiind în trecut director la un alt important colegiu de la Botoșani.

 

2.

 

Concurență există pentru posturile de conducere și la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, unde sunt înregistrate trei candidaturi pentru postul de director plin și altele două pentru cel de adjunct.

 

În acest caz o singură persoană a optat să-și depună candidaturile atât pentru postul de director plin, cât și pentru cel de adjunct. Opțiunile multiple sunt percepute și utilizate de candidați mai degrabă ca o plasă de siguranță, care să le ofere certitudinea că dacă pică, spre exemplu, o probă în cursa pentru postul de director plin, îl poate nimeri într-un cadru favorabil pe cel de adjunct.

 

Specialiștii din educație cataloghează această larghețe din metodologia de concurs ca pe o scăpare, în condițiile în care ar fi trebuit condiționate candidaturile. Concret, pretendenții să poată opta doar pentru unitatea în care au catedră și unde sunt familiarizați cu specificul activității, familiarizare mai dificilă pentru cei care vin „din exterior” să conducă o școală sau un liceu.

 

3.

 

În sfârșit, revenind la unitățile disputate, la Liceul de Artă „Ștefan Luchian” concurența este una aprinsă, fiind înregistrate în total șase candidaturi: trei pentru postul de director plin și tot atâtea pentru cel de adjunct. Și în cazul de față, sunt practic aceleași „coduri” care și-au dublat candidaturile pentru ambele posturi. La „Arte” este bifată una dintre surprizele probei scrise și unde una dintre „favorite” a fost eliminată.

 

Pe aceeași poziție se situează Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” din Dorohoi unde sunt trei candidați la postul de director și tot atâția pentru postul de conducere următor.

 

4.

 

La Colegiul Economic ”Octav Onicescu” sunt de asemenea câte două candidaturi pentru cele două posturi de conducere la fel ca și la Liceul ”Alexandru cel Bun”, unde doi candidați își doresc să fie atât directori plini cât și adjuncți. Situația este trasă la indigo și la Liceul Tehnologic ”Ștefan cel Mare și Sfânt” din Vorona. Dar și la Școala Gimnazială ”Elena Rareș” și Școala Gimnazială ”Grigore Antipa”.

 

5.

 

La Școala Gimnazială ”Spiru Haret” Dorohoi sunt trei candidați la postul de director plin și două pentru cel de adjunct.

 

La Liceul Pedagogic ”Nicolae Iorga” din municipiul Botoșani sunt depuse trei candidaturi de la trei persoane diferite, două pentru postul de director plin și ultima pentru cel de adjunct. La fel se întâmplă la Liceul Tehnologic Bucecea.

 

Există și situații în care actuala conducere încearcă să-și asigure continuitate pe posturi pentru următorii patru ani, fără a avea concurență. Iar o astfel de situație este regăsită la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi” unde doi candidați sunt în concurs pentru ambele posturi de conducere.

 

Conform metodologiei transmisă de Ministerul Educației, în perioada 1 – 10 noiembrie se constituie comisiile de examinare pentru proba de concurs, urmând ca pe 12 noiembrie să fie publicat graficul de desfășurare al interviurilor.

 

Acestea se vor desfășura timp de aproximativ 3 săptămâni.

 

Abia pe 17 decembrie urmează să fie validate rezultatele finale la concursul pentru funcțiile de directori de școli și tot atunci candidații vor fi cunoscuți, urmând a ieși din „anonimizarea” care le oferă protecția mult dorită din prezent.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store