Acuzații grave în învățământ unde mai mulți experți în educație susțin că profesorii interzic elevilor cu rezultate slabe să se înscrie la Evaluarea Națională pentru a nu scădea gradul de promovabilitate.
Practica ar fi veche fiind cunoscută sub numele de „Fenomenul Brăila”, acesta fiind judeţul cu cel mai mare număr de absolvenţi de clasa a 8-a neînscrişi la Evaluarea Naţională.
Problema este că această practică nu este valabilă doar în Brăila ci și în celelalte județe din țară, chiar și în unele unități de învățământ de la Botoșani.
Liderul Sindical, Liviu Axinte și- a exprimat un punct de vedere în acest sens.
„Ne mințim singuri făcând procentele astea. Procentele astea nu trebuie să aibă nici darul de a critica, procentul acela trebuie să mi-l fac eu pentru o reglare a sistemului, să știu de unde să plec. Nu trebuie să mă mint, trebuie să iau realitatea așa: trebuie să mă refer la câți mi-au intrat în clasa a VIII-a și câți au promovat clasa a VIII-a, acesta este procentul real de promovare.”,
a declarat Liviu Axinte, lider sindical
„Evaluarea Națională trebuie să fie un examen obligatoriu. Procentul ar trebui calculat din numărul de elevi care termină clasa a VIII-a. Ca să nu ne mințim”, este concluzia liderului sindical