Profesorii din Suceava şi-au luat ţeapă cu salariile şi au reluat protestele

 

Peste 250 de cadre didactice din judeţ au pichetat miercuri, timp de o oră şi jumătate, pentru a treia oară, Palatul Administrativ, susţinând că au fost dezinformaţi şi minţiţi, iar ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, trebuie să renunţe la funcţia pe care o deţine pentru că nu este competent. La protest au fost prezenţi reprezentanţii tuturor sindicatelor din municipiul Suceava, din zona Fălticeniului, Humorului şi Dornelor, profesorii menţionând că incompetenţa autorităţilor locale şi a ministrului i-a făcut să acţioneze ca o forţă unitară.
Potrivit Monitorului de Suceava, profesorii au cerut să primească salariile în baza Legii 221/2008, şi nu a Ordonanţei de Urgenţă 41/2009, pentru că şi-au câştigat drepturile salariale în instanţă. Alături de profesori, la protestul de ieri au fost prezenţi mai mulţi elevi de la liceele din municipiu şi părinţii lor. „Am venit la miting să-mi susţin profesorii, situaţia lor este de-a dreptul jalnică, suntem înţelegători şi le susţinem cauza. Ar trebui să ieşim mai mulţi elevi în stradă, să vadă şi autorităţile locale că nu suntem indiferenţi”, a precizat Andra Iftodeanu, elevă la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava.
Doar avans pentru cadrele cu diferenţe câştigate în instanţă
Mai mulţi lideri de sindicat au fost primiţi de prefectul Sorin Popescu, acesta informându-i că banii încă nu au intrat în conturile profesorilor, iar întârzierea a fost cauzată de încercarea de realocare a banilor de la primăriile care aveau sume în plus. Prefectul a mai precizat că profesorii din şcolile care nu au câştigat în instanţă în baza Legii 221/2008 îşi vor primi retribuţiile integral, ceilalţi vor primi doar un avans, iar restul salariului îl vor lua după 5 aprilie. Protestatarii nu au fost de acord cu declaraţiile prefectului şi au hotărât continuarea grevei. „Vom continua greva, nu ar fi normal să cedăm în momentul acesta, Guvernul intenţionează să emită o ordonanţă de urgenţă prin care să fie uniformizate salariile din Educaţie, iar în modul acesta drepturile noastre câştigate în instanţă ar fi anulate”, a explicat Costică Costan, liderul sindicatului de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava.