Profesorii ar putea primi 500 de euro anual - VEZI de ce statul vrea să ofere acești bani

Aleșii sunt îngrijorați de starea jalnică a învățământului românesc, situație datorată, în opinia multora, slabei pregătiri profesionale a dascălilor, fapt pentru care vor să-i stimuleze pe aceștia să fie mult mai competitivi.

 

Astfel profesorii botoșăneni ar putea primi bani pentru cursuri destinate exclusiv perfecționării. La începutul sesiunii parlamentare care va începe pe 1 septembrie, va fi depus un act normativ în care se cere ca fiecare dascăl,de la grădinița și până la universitate, să primească un stimulent financiar, bani care să fie folosiți pentru perfecționarea acestora.


„Este inadmisibil ca la catedră să fie oameni care au luat note de 4 sau chiar mai mici, la examenele de titularizare. Este totodată inadmisibil ca profesorii din România să fie plafonați și să nu fie la curent cu ultimele noutăți din domeniul lor de predare. Dar din cauză că nu avem personal, inspectoratele sunt obligate să-i angajeze pe cei cu note mici și să-i accepte pe cei care sunt titulari. Dacă tot sunt angajați acești oameni, atunci să-i ajutăm, dar și să-i obligăm să se perfecționeze.
Nu vorbim doar de acei dascăli care sunt mai slab pregătiți. Vorbim de toți cei care ne educă copii. Acești oameni nu au bani pentru a se perfecționa.

Salariile lor sunt mizere, nu își permit să cumpere cărți sau să meargă pentru pregătire la un specialist. De aceea ,statul ar trebui să acorde niște bani anual pentru ca acești oameni să fie la curent cu noutățile în domeniul lor de activitate”, spune pentru ziarulLibertatea unul dintre aleșii care lucrează la lege.

Aleșii vor ca fiecare dascăl, începând cu cei de la grădiniță și încheind cu profesorii universitari, să primească anual echivalentul a 500 de euro, bani pe care să-i investească în pregătirea lor profesională. De acești bani vor beneficia într-o primă fază toți cei care muncesc la educația copiilor din România. Treptat, însă, suma nu va mai fi alocată decât acelora dintre ei care dovedesc că au performat. Cunoștințele acestora vor fi testate anual de către specialiști din fiecare domeniu, iar cei care nu vor corespunde vor rămâne fără bani.

 

Unul dintre criteriile de acordare a banilor va fi și cel al rezultatelor obținute la olimpiadele școlare. Parlamentarii prevăd și sancțiuni pentru aceia dintre dascălii care nu au performat deloc. Aceștia vor fi sancționați într-o primă fază cu tăierea salariului, iar dacă vor mai primi banii de perfecționare și vor fi tot ”loaze”, vor fi excluși din învățământ și vor returna banii.

 

Vezi și: Bani mai mulți pentru profesori: 25 de milioane de euro sunt puși la bătaie