Procurorii au cerut arestarea: CE au decis magistrații în cazul lui Alexandru Mustiață, în decor a apărut și primarul ca inculpat

Curtea de Apel a luat ieri primele decizii în dosarul în care a fost reținut și botoșăneanul Alexandru Mustiață.

 

Procurorul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au propus ieri arestarea preventivă a patru inculpaţi din dosar, respectiv patronul cotidianului Bună Ziua Iaşi, Claudiu Asimionesei, un inspector din cadrul serviciului GIS-Cadastru al Primăriei Iași, Victor Gavriluţă, fostul arhitect-şef al municipiului Iași, Alexandru Mustiaţă, şi notarul Răzvan Ionuţ Costin.

 

Judecătorii au considerat că trei pot fi cercetaţi sub control judiciar, iar unul în libertate.

 

Începute în jurul orei 17.00, audierile s-au prelungit până după ora 21.00, sentinţa fiind pronunţată mult după ora 22.00. Potrivit Ziarul de Iași, niciunul dintre inculpaţi nu s-a declarat vinovat.

 

Dezbaterile din cursul audierilor au vizat cu precădere aspectele juridice ale asocierii dintre Primăria Iași şi Global Impex Distribution, firma care editează cotidianul Bună Ziua Iaşi.

 

Prin asocierea în participaţiune, Primăria Iași ceda firmei, în folosinţă gratuită, 1.350 mp de teren pe Sărărie, fosta terasă "Zoiosu". Pe acest teren urmau să se construiască acolo un sediu de firmă şi spaţii de cazare tip pensiune. Din profitul rezultat, municipalităţii urmau să-i revină 10%, dar nu mai puţin de 4.000 de euro anual.

 

În loc de pensiune însă, a fost construit un bloc de 5 etaje şi 29 de apartamente, care au şi fost puse în vânzare. Întrebarea în jurul căreia s-au concentrat discuţiile a fost dacă şi în ce măsură construcţiei edificate pe Sărărie i se poate aplica definiţia legală a termenului "pensiune", respectiv dacă şi în ce măsură un apartament cu o cameră poate fi considerat ca fiind o unitate locativă dintr-o pensiune. Dacă avocaţii inculpaţilor i-ar fi putut convinge pe judecători că blocul de pe Sărărie este, legal, o pensiune cu 5 etaje care respectă normele legale specifice, dosarul întocmit de procurori ar fi fost construit pe nisipuri mişcătoare.

 

 

Mustiață - control judiciar, nu poate părăsi țara

 

În final, magistraţii Curţii de Apel au respins toate cele patru propuneri de arestare.

 

Ei au considerat suficientă luarea măsurii de control judiciar faţă de Asimionesei, Gavriluţă şi Mustiaţă, pe o durată de 60 de zile.

 

Cei trei vor trebui să se prezinte la organul de urmărire penală, la poliţie sau la instanţă atunci când sunt chemaţi şi să anunţe schimbarea domiciliului. În plus, în cazul lui Asimionesei, acesta nu are voie să părăsească judeţul, iar lui Gavriluţă şi Mustiaţă li se interzice părăsirea ţării. În cazul notarului Răzvan Ionuţ Costin, judecătorii au apreciat că nu este necesară luarea niciunei măsuri, el fiind lăsat ieri în libertate deplină.

 

Alexandru Mustiață, care a fost în urmă cu câțiva ani arhitect-șef al orașului Iași, este fiul fostului șef al Fiscului din Botoșani, Paul Mustiață.

 

 

Primarul Chirica, inculpat în același dosar


Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a confirmat marți după-amiază că are calitatea de inculpat în dosarul DIICOT Iași. Informația a fost prezentată de Europa Liberă.

 

„Acest lucru m-a adus ieri cu picioarele într-o realitate care nu credeam că este atât de gravă. Reforma actului administrativ, calitatea oamenilor care lucrează… sunt o necesitate imperioasă a autorităților locale”,

a spus Mihai Chirica.


Edilul a recunoscut că are calitatea de inculpat în dosar.

 


„O serie de documente au fost depuse chiar de mine și o parte din documente mi s-a raportat ca sunt depuse de o colegă de-a mea. Ceea ce nu a putut să îmi arate ca și document, dar probabil că lucrurile astea le va demonstra pe parcurs. În acest moment sunt inculpat. Am văzut un pic si presiune. De fapt situația în sine este destul de gravă pentru că s-a încălcat dreptul legitim al autorității locale a municipiului Iași față de un contract de asociere în participațiune din anul 2005”,

a declarat Mihai Chirica.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store