Procurorii anchetă cu „Abu”, Hasan”, „Becali” şi buletine autentice cumpărate

 

Reţeaua internaţională privind traficul de migranţi care are structuri şi la Botoşani este condusă de capi din Germania şi Austria care îşi spun „Abu” sau „Hasan” iar de la Botoşani de o persoană cunoscută ca „Becali”. Membrii acestei grupări fac obiectul unei anchete demarată de procurorii DIICOT în toamna anului trecut.
Practic, botoşănenii erau doar o verigă din grupul infracţional care ajuta persoane din ţări precum Palestina sau Siria dar şi din Republica Moldova de a obţine acte de identitate false, a unor persoane care sunt în viaţă şi pentru a trece frontiera în alte ţări pentru a-şi găsi un loc de muncă. Din statele afro-asiatice, persoanele traficate erau cu precădere bărbaţi, singurele femei care apelau la serviciile grupării fiind din Republica Moldova. 
Pentru a putea pleca într-o altă ţară cu identitate nouă, traficatul oferea o sumă cuprinsă între 2.000 şi 5.000 de euro unor membri ai reţelei. Timp de câteva săptămâni era căutată o persoană care să corespundă cu fizionomia migrantului iar ulterior erau făcute demersuri pentru intrarea în posesie a actului de identitate prin oferirea de sume infime cuprinse între 50 şi 100 de lei. Ulterior, persoana traficată era adusă la Botoşani unde rămânea câteva zile până la transportul către graniţa de vest a ţării. „O reţea de trafic de migranţi din spaţiul ex-sovietic dar şi din zona Orientului Mijlociu către Spaţiul Schengen. Capii reţelei se află în străinătate, sunt cetăţeni străini, se ocupau practic cu recrutarea şi coordonarea activităţii. Această activitate era realizată ulterior pe teritoriul României prin intermediul unor cetăţeni români, concret, erau preluaţi din Turcia sau de la graniţa cu Bulgaria de către membrii români ai reţelei, cazaţi pentru o scurtă perioadă de timp în Botoşani după care li se procurau documente româneşti ale unor persoane având fizionomii asemănătoare”, a declarat Viorel Porumb, şeful DIICOT Botoşani.

Cei care obţineau identităţi noi ajungeau în state ale Uniunii Europene unde urmau să se descurce pe cont propriu în a-şi găsi un loc de muncă dar şi pentru a-şi recupera din banii plătiţi grupării infracţionale. Prin Botoşani, potrivit organelor de cercetare, ar fi fost tranzitate într-un an de zile câteva zeci de persoane.  „Deocamdată doar estimăm că s-ar fi strâns peste 15.000 – 20.000 de euro. Pe perioada 2011 – 2012 am reuşit doar identificarea unora dintre aceste persoane, urmează să efectuăm verificări pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale, putem vorbi de zeci de persoane”, a mai spus şeful DIICOT. Palestinienii sau sirienii erau „debarcaţi” în ţări precum Germania şi Austria iar moldovenii către Austria şi Italia.  „În Botoşani, erau ţinutţi câteva zile, depinde, nu erau procurate în timp util documente de identitate şi atunci erau ţinuţi mai multe zile, erau ţinuţi în apartamente, la case, mai puţin la hoteluri, ar fi bătut la ochi”, a mai spus Viorel Porumb.
CITEŞTE:
 Descinderi cu mascaţi pentru o reţea de trafic de migranţi - FOTOGALERIE