Problemele de la Popăuţi şi cele ale poştaşilor puse pe masa prefectului - FOTO

Nemulţumirile angajaţilor Staţiunii de cercetări de la Popăuţi ar putea, în sfârşit să-şi găsească soluţii, graţie modelului organizat sindical pe care salariaţii încearcă să-l urmeze, se arată într-un comunicat de presă emis de Prefectura Botoșani. 

 

Afiliaţi la Blocul Naţional Sindical şi reprezentaţi de Vasile Chiru, liderul botoşănean al BNS, aceştia au stat miercuri 16 martie 2016, faţă în faţă cu prefectul Dan Nechifor, dar şi cu reprezentanţii conducerii de la Popăuţi.  Dialogul, care a arătat încă o dată,  tensiuni foarte mari la nivelul instituţiei botoşănene, a demonstrat că este nevoie de reluarea paşilor sindicali şi de încercarea identificării unor căi de comunicare firească. Aceasta pentru că salariaţii reclamă condiţiile de muncă inumane: de la lipsa surselor de încălzire, la neadaptarea volumului şi sarcinilor de muncă la pregătirea şi problemele de sănătate ale salariaţilor. Aceştia se plâng că nu se respectă legislaţia privind încheierea şi încetarea contractelor de muncă, dar şi că actuala conducere nu asigură cadrul de muncă principial, bazat pe respect şi colaborare.


Prefectul Dan Nechifor a preluat problematica legată de activitatea de cercetare a staţiunii, asigurând partenerii dialogului social de transmiterea acesteia către Academia de Ştiinţe Agricole.

„Totodată, îl rog pe domnul Meţler ca Inspectoratul Teritorial de Muncă să verifice dacă sunt abateri de la legislaţie, în ceea ce priveşte relaţiile de muncă.”, a solicitat prefectul. 


Următorii paşi în detensionarea atmosferei de la Popăuţi vor fi coordonaţi de liderul BNS.

„Voi merge la staţiunea de cercetare şi voi avea un dialog cu toţi salariaţii pentru a explica pas cu pas modalitatea sindicală de comunicare cu cei din conducere şi de soluţionare a problemelor.”, a fost reacţia lui Vasile Chiru. 


În cadrul aceleaşi întâlniri solicitate de BNS, sindicatul din cadrul Poştei Române a transmis prefectului doleanţele lucrătorilor din domeniu, majorările salariale, dreptul la concediul de odihnă al poştaşilor din mediul rural şi încadrarea în condiţii deosebite de muncă pentru cei care lucrează noaptea fiind cele mai importante dintre  acestea. Reprezentantul lucrătorilor de la Poştă a dat asigurări că, în cazul unor întreruperi ale activităţii, protestele nu se vor face în zilele de acordare a pensiilor sau a altor drepturi financiare, idee salutată şi de prefectul Dan Nechifor.