Prisecariu - Tele’M blochează un proiect estimat la 200 milioane euro

 

Surpriză de proporţii în cadrul celui mai important proiect edilitar ieşean. Curtea de Apel Oradea a dispus, după numeroase sentinţe anterioare contrare în aceeaşi cauză, anularea definitivă a hotărîrii Consiliului Local care a stat la baza proiectului Palas, scrie Ziarul de Iaşi. Magistraţii au decis că trecerea celor aproape 12 hectare de teren de lîngă Palatul Culturii din patrimoniul public în cel privat al Primăriei este nelegală. „Cine a greşit trebuie sa plătească", spune omul de afaceri Danuţ Prisecariu, iniţiatorul acţiunii în instanţă. Primarul Nichita se arată perplex: „E o crimă să opreşti lucrările. Am cerut revizuirea sentinţei”.

Palas
O afacere pe aproape 12 hectare
Practic, judecătorii au admis recursul formulat de SC Alimentara SA şi SC Tursim Moldova SA, firme controlate de Dănuţ Prisecariu, în procesul cu Consiliul Local Iaşi. Magistraţii au dispus anularea hotărîrii prin care CL a aprobat trecerea din domeniul public local în domeniul privat al Municipiului Iaşi a terenului în suprafaţă de 119.392 mp din apropierea Palatului Culturii, precum şi a asocierii dintre CL si SC Iulius Group SRL, avînd ca obiect edificarea "Ansamblului Madison" (redenumit "Palas" - n.r.). În acelaşi timp, instanţa a respins cererea de intervenţie în interesul pîrîtului formulată de SC Iulius Group SRL. Decizia luată de judecătorii orădeni este irevocabilă. Aceasta înseamnă practic că asocierea dintre CL şi Iulius Group este declarată nelegală. Atît iniţiatorul acţiunii în instanţă, cît şi reprezentanţii Primăriei au apreciat că decizia judecătorilor nu va împiedica continuarea lucrărilor din proiectul Palas, fără a lămuri însă care ar putea fi complicaţiile juridice rezultate.
"Cineva trebuie sa răspundă"
Omul de afaceri Dănuţ Prisecariu, care patronează firmele care au introdus acţiunea în instanţă, a declarat că persoanele din cadrul municipalităţii care au aprobat trecerea terenului de aproape 12 hectare din patrimoniul public în cel privat ar trebui sa răspundă pentru "ilegalităţi".Prisecariu„S-a anulat trecerea terenului respectiv din patrimoniul public in cel privat. Acest lucru confirmă ilegalităţile făcute în ce priveşte acest proiect. Un investitor s-a bazat pe actele făcute de funcţionarii din Primăria Iaşi şi pe cuvîntul lui Gheorghe Nichita, iar acum s-a anulat totul. Teoretic, în urma sentinţei date la Oradea, ne aflăm în situaţia anterioară asocierii dintre CL şi acel investitor”, a spus Prisecariu. Acesta a adăugat că, în opinia sa, imobilele ridicate în cadrul proiectului Palas nu ar trebui demolate. „Am înţeles că, acum, la Bucureşti se demolează o clădire pentru că a fost ridicată ilegal. Dar eu nu cred că imobilele de la Palas trebuie demolate, pentru că, acolo, un om a băgat nişte bani. Problema este alta: cei care au făcut contractul de asociere, respectiv consilierii locali şi comisiile de negociere, şi au dispus trecerea terenului din patrimoniul public în cel privat, trebuie să răspundă. Trebuie să vedem cine îi acoperă paguba investitorului, pentru că, acum, cel puţin la nivel teoretic, terenul respectiv este pe domeniul public, nu privat, neputînd fi vorba despre vreo asociere în acest context. Repet: în opinia mea, cine a greşit trebuie să plăteasca în vreun fel, fie el penal, fie civil. S-a greşit în mod flagrant şi cineva trebuie să răspundă pentru acest lucru”, a concluzionat Dănuţ Prisecariu.
„Curtea de Apel din Oradea încurajează acum pe cei care sunt piraţi în domeniul afacerilor”
Reprezentanţii Iulius Group au refuzat vineri să comenteze sentinţa. „După ce va primi hotărîrea Curţii de Apel Oradea, în funcţie de considerentele formulate, compania Iulius Group va întreprinde toate demersurile legale care se impun”, a precizat într-un comunicat Simona Pricop, PR assistant în cadrul departamentului de relaţii Publice al Iulius Group. NichitaÎn acelaşi timp, primarul Iaşului a arătat că va ataca sentinţa dată de magistraţii orădeni, după ce va primi motivarea acesteia. „Este o decizie absurdă, care demonstrează cîte contradicţii există în justiţia din România. Există multe alte decizii ale mai multor instanţe care au respins astfel de acţiuni. Există decizii date de instanţe diferite care susţin că hotărîrea de Consiliu Local a fost corectă şi legală. Curtea de Apel din Oradea încurajează acum pe cei care sunt piraţi în domeniu afacerilor. Este sfidător ce înseamnă justiţie în România. Aşteptăm să vedem fundamentarea deciziei. S-a făcut deja cerere de revizuire, pentru a relua judecata, pentru a ni se face dreptate. În funcţie de fundamentarea instanţei vom şti şi ce avem de făcut”, a declarat Gheorghe Nichita.
Ce prevede proiectul Palas
Proiectul Palas a început la sfîrşitul anului 2004. În luna decembrie a acelui an, Consiliul Local a hotărît să intre într-o asociere cu Iulius Grup. Planul era unul simplu: Consiliul Local intră în asociere cu terenul de 12 hectare situat în spatele Palatului Culturii. Firma se obligă să transforme vechiul ştrand al oraşului într-o zonă modernă cu spaţii verzi, locuinţe, parcări subterane, spaţii comerciale, de birouri. Investiţia era una imensă, estimările crescînd de la an la an. S-a ajuns pînă la aproximativ 200 milioane euro necesar de investiţii pentru întreaga zonă din spatele Palatului Culturii. Municipalitatea urma să primească un procent din profitul înregistrat de firma privată din utilizarea bunurilor rezultate din asociere. Din 2004 şi pînă în prezent datele financiare ale contractului s-au modificat de mai multe ori. Municipalitatea a reevaluat terenul şi s-a renegociat inclusiv redevenţa. De la cea iniţială de 10% din profit, dar nu mai puţin de 105.000 euro pe an, s-a ajuns la 21% din profitul rezultat, dar nu mai puţin de 430.000 de euro pe an.