Printre campioanele internaționale la șah și poker se numără și românce

E mare bucuria când aflăm de români care au ajuns departe și au reușit să realizeze lucruri pe diverse planuri, prin talent, multă muncă și dedicare. Și tot mare e și surpriza atunci când este vorba despre cei de peste hotare, având în vedere că poate nu am auzit de ei la televizor.

 

Jucătoarele de șah și poker cu rădăcini în România se bucură de laurii succesului, iar internetul știe asta mai bine decât oricine. Una dintre ele este Alexandra Botez și deși aceasta a venit pe lume în State, numele în sine spune că cel puțin bunicii și străbunicii săi sunt de origine română.

 

Crescând și studiind în SUA, Alexandra Botez a avut parte de mai multe oportunități decât ar fi avut în România, luându-și probabil drept modele jucătoare cu experiență. Printre ele s-ar putea număra Jennifer Shahade, care nu este doar o jucătoare de șah renumită, ci și-a creat, de asemenea, un nume pe scena pokerului. Ea a primit titlul de campioană de șah în SUA de două ori și este gazdă a competițiilor și evenimentelor de șah, prezentatoare și autoare. Este foarte pasionată de împuternicirea femeilor în aceste sporturi și a făcut acest lucru în mod regulat în cărțile ei, prin care speră că mai multe femei vor începe să fie atrase de acest sector. Ea este directorul de program al US Chess Women și printre evenimentele pe care le găzduiește se numără și Grand Chess Tour.

 

Alexandra Botez joacă șah de la vârsta de opt ani, când a câștigat primul ei campionat național canadian. Tot în acea perioadă a câștigat, de asemenea, US Girls National, atunci când reprezenta statul Oregon, ceea ce i-a adus o bursă de șah la Universitatea din Dallas, Texas. Pe lângă jocul de șah, Alexandra Botez a activat și în rolul de comentator de șah, acoperind finalele PRO Chess League 2019 și alte evenimente prestigioase. Ea și-a folosit totodată abilitățile pentru a lansa o carieră de succes ca streamer Twitch și a ajuns la peste un milion de urmăritori pe platformă. Adițional, colaborează cu sora ei, Andrea, și cu alți streameri de șah de mare profil pentru a crea conținut pe site. Împreună gestionează canalul BotezLive, care este una dintre cele mai populare platforme de șah de pe Twitch. Ca urmare a streaming-urilor sale, Alexandra Botez a ajuns să fie considerată pe scară largă drept „regina șahului” și una dintre cele mai recunoscute jucătoare de șah din lume. Adaptabilitatea și inteligența sunt două atribute esențiale ale succesului său ca jucător de șah și acestea au ajutat-o să treacă și la poker. Prima ei apariție cunoscută în cadrul unui eveniment de poker live a avut loc la Campionatul WPT HU din 2021, dar abia în anul următor și-a făcut cu adevărat un nume la masa rotundă. În mai 2022, Alexandra Botez a ocupat un loc alături de Phil Hellmuth, Mr. Beast și Tom Dwan într-un joc cash no-limit Hold’em organizat de Hustler Live Series. Ea l-a depășit prin performanță pe popularul youtuber Mr. Beast. Evenimentul a fost transmis în direct de peste 100.000 de persoane online, iar această acțiune a justificat interesul pentru eveniment.

 

Irina Bulmaga este un alt maestru internațional român, în 2018 devenind campioană națională la șah. De asemenea, a fost membru al echipei câștigătoare a medaliei de bronz la olimpiadele de șah din 2014. Ea s-a născut însă în Moldova și a câștigat acolo câteva campionate naționale. În 2007 și 2008, a fost campioană consecutivă la Campionatele Moldovenești de șah feminin. Bulmaga a început să reprezinte România în 2009. În 2020, ea a devenit obișnuită în top-30 pe lista FIDE a celor mai bine clasate femei din lume.

 

Deși numele său o spune doar pe jumătate, și Alina l’Ami este o jucătoare de șah de origine română, cu titluri de Maestru Internațional și Mare Maestru feminin. Ea s-a impus în acest univers destul de timpuriu, devenind campioană mondială la sub zeci ani și campioană europeană când avea mai puțin de 18 ani. De atunci, a câștigat diverse turnee internaționale și naționale, inclusiv Campionatul individual feminin al Balcanilor și Turneul Grandmaster al femeilor. De asemenea, este căsătorită cu un mare maestru olandez de șah, ceea ce înseamnă că influența șahului e la puterea a doua.