Primul microbuz din Botoşani cu rampă pentru persoanele cu dizabilităţi: Vom răspunde şi la comenzi GALERIE FOTO

Societatea de transport persoane în regim maxi-taxi a achiziţionat din Belgia o maşină cu rampă destinată persoanelor cu dizabilităţi. Din afară microbuzul pare a fi ca oricare altul, numai că în spate are o rampă mobilă care permite urcarea călătorilor aflaţi în cărucior.

 

Dispozitivul coboară la nivelul carosabilului, acţionat fiind de o manetă aflată tot în partea de spate a maşinii şi care tot la comandă se ridică.
Celelalte scaune din microbuz sunt la rândul lor montate pe şine, astfel încât, atunci când persoana cu dizabilităţi ajunge în autovehicul, ceilalţi pasageri se deplasează mai în faţă.


„Deocamdată am luat o singură maşină, însă noi dorim să avem câte una pe fiecare traseu. O vom inscripţiona şi vom răspunde şi la comenzi, vom merge la domiciliul oamenilor care ne solicită”,


Dumitru Bălan, director general SC Microbuzul SRL.


Acesta este însă surprins de problemele pe care le întâmpină cu omologarea maşinii în România, fiind nevoit să se deplaseze la Registrul Auto Român Bucureşti.


„Suntem obligaţi să punem în circulaţie maşini cu rampă pentru persoanele cu handicap, maşina a fost utilizată în Belgia, dar nu putem încă să o folosim în România. E bună acolo, dar nu e bună aici”,


Dumitru Bălan, director general SC Microbuzul SRL.


Şi aceasta din cauza procedurilor aparte de omologare a unor astfel de autovehicule. RAR Botoşani efectuează practic o previzualizare a maşinii, după care toate datele se trimit la unitatea centrală de la Bucureşti, care îşi dă sau nu acordul pentru autorizarea maşinii. Ulterior, în funcţie de verdict, la reprezentanţa de la Botoşani se fac sau nu actele. Şi aceasta pentru că, nefiind vorba de o maşină standard, de serie, ci de una cu un dispozitiv special, omologarea diferă de la un autovehicul la altul, în funcţie de tipul rampei.