Primul loc din România unde oamenii au ajuns să plătească aerul: Ei trăiesc pe aerul pe care îl consumam noi FOTO&VIDEO

Fără apă nu putem trăi. Ne-am usca până la o moarte lentă, dar sigură. Însăși condiția noastră umană, fire socială, ne cere o constantă îngrijire corporală pentru care avem nevoie tot de apă. Locuitorilor dintr-o comunitate din Botoșani le lipsește exact chintesența vieții, pentru a cărei lipsă de netăgăduit plătesc facturi cu cifre mari. „Plătim aer, în loc de apă”, se plâng oamenii. Dar autoritățile vin, constată și pleacă. Apoi iar vin, constată și pleacă. Prinși într-o poveste repetitivă, locuitorii din comuna Răchiți s-au cam săturat să se plângă.

 

Nici o zi fără apă lipsă

Acum doi ani, rețeaua de alimentare cu apă din comună a fost predată de către Primăria Botoșani, societății Nova Apaserv. Atunci s-au investit aproape 2,5 milioane de euro printr-un program european pentru a înlocui conductele vechi. De atunci au apărut problemele locuitorilor care au case în zona cea mai înaltă a comunei. Nu a fost zi în care alimentarea cu apă să nu fie oprită, spun aceștia.
Tanti Lucica locuiește la una dintre ultimele case din Răchiți. Iese pe uliță cu o găleată cu care vrea să scoată apă de la vecini, pentru că nu are fântână în curte. A oprit alimentarea cu apă de mult tare, pentru că, spune ea, îi îngheață țeava degeaba.
„Am închis apa de multă, hăhăăă. Ce rost are? Nu mai am apă de mult, dinainte de venirea toamnei mi s-a oprit. Tot vine așa, în reprize, noaptea, și mai puneam mașina de spălat, dar mi-o strică, vă dați seama”, se plânge tanti Lucica.
Și-a „zidit” instalația, ca să fie sigură că nu îi îngheață. A acoperit-o cu o bucată de tablă și a izolat-o, iar acum cară apă cu găleata de la vecini, dar spune că nu poate face asta la nesfârșit. „Au și oamenii ăștia nevoie de apă, unii mai au animale, nu pot intra în curtea lor mereu”.
La fel au procedat și soții Scurtu care locuiesc vizavi de tanti Lucica. Bătrânii primesc lunar facturi de 50, 60 de lei pentru o apă care nu curge prin țeavă.



Doamna Elena rotește robinetul. Nimic. Doar un sunet gutural, sugrumat, ca al unui bolnav care își drege glasul până la durere.

Nici o picătură de apă la robinet

„Uitați! Asa e mai mereu. Degeaba insistați, că nu curge nici o picătură. Dar situația asta nu e de azi, de ieri. Și ne-am adunat mai mulți și am semnat o petiție, a mers vecinul care stă mai în deal să o ducă la Apaserv, dar nu s-a întâmplat nimic”, spune doamna Elena.
Familia Scurtu a pierdut deja o mașină de spălat din cauza apei care curge cu intermitențe. Este o situație trasă la indigo și la alte gospodării din zonă. 

„Problema nu este că plătim, ci că plătim ceva ce nu consumăm și nu avem apă. Mi-am defectat o mașină de spălat și aia nu costă un leu, doi. Nu ia nimeni nici o măsură, îi doare în cot, la concluzia asta ajung”, adaugă capul familiei Scurtu, domnul Alexandru.
Două case mai la vale, aceeași poveste. Oamenii aud ce se întâmplă pe uliță și încep să se adune și să-și spună oful. Domnului Vasile Bucur i-a ajuns într-o zi în poștă o factură de aproape 300 de lei. Dar nu știe pentru ce.
„Uitați aici, am facturi mari, deși cred că sunt un caz fericit că plătesc uneori și 60 de lei, sunt vecini care dau mai mult. Și gândiți-vă că nu a fost măcar o zi în care să nu oprească apa. Au fost săptămâni întregi în care nu am avut nici un gram de apă, doar aer”, povestește mâhnit bărbatul, cu facturile în mână, strânse cu grijă într-o pungă.

„Ei trăiesc pe aerul pe care îl consumăm noi”

Vecinii îl întorc din drum pe ’nea Aurel Bucătaru, care a luat inițiativa de a aduna semnăturile cu care să se prezinte la reprezentanții Nova Apaserv din municipiu. ’Nea Aurel și-a făcut casă acum șapte ani. Nu își amintește să fi trait măcar o zi, cap-coadă, în care să îi curgă apa pe îndelete, cum se întâmplă la locuitorii din oraș.
„De când mi-am construit casa, am avut apă doar noaptea, o perioadă. Ne ridicam noaptea din pat, la 2:00, 3:00, și opream apă în rezervoare. Ce fac cei care au animale de adăpat? Sau cei tineri care lucrează, care au copii? Eu mă mai descurc, că-s mai bătrân, dar ei?”, se întreabă bărbatul.
Totuși, reprezentanții Nova Apaserv nu au stat cu mâinile în sân. Au venit de nenumărate ori în gospodăriile oamenilor nemulțumiți. Și atât. Nu s-a întâmplat nimic.
De vină ar fi lucrările interminabile la o una dintre țevi și presiunea joasă pe care inginerii o mențin așa pentru a nu provoca și mai multe stricăciuni.
„Este o conductă spartă pe care o repară din metru în metru, celor de la apă le convine mai degrabă să repare, toată ziua să care buldozerul și excavatorul, dar e mai greu, se pare, să schimbe conducta. Apa nu ajunge până sus, ci doar la maximum trei sferturi din sat. Când ne așteptăm seara să ajungă puțină apă, ne trezim cu aer. Și dăm drumul să curgă aerul vreo oră jumătate, se învârte contorul de înnebunește și plătim efectiv aer. Ei trăiesc pe aerul pe care îl consumăm noi”, spune ’nea Aurel, mâhnit.
[[banner]]

Cei responsabili se spală pe mâini

Domnul Vasile aruncă cu mâinile agitat, supărat foc pe „ăia de la apă”. Își leagănă facturile în aer și se agață de ele ca de ultima probă de instanță care l-ar putea scăpa de condamnare.
„M-am săturat! Plătim aer! Dacă apa ajunge până mai jos cu 200 de metri, la deal nu ajunge nimic decât aer. Și eu știu treaba asta, au fost de fiecare dată câte patru inși, vin, dar fac gălăgie și pleacă”, izbucnește bărbatul.
De cealaltă parte a baricadei, conducerea Nova Apaserv se spală pe mâini, căci are cu ce. De petiția semnată de cei 70 de locuitori ai comunei Răchiți, directorul societății furnizoare de apă nu știe nimic. De situația lor însă, știe tot. Și vine și cu explicații.
 „Având în vedere situația cunoscută în localitatea Răchiți, conducta de alimentare nu rezistă la presiuni de peste șase, șapte atmosfere, de aceea presiunea este redusă, fapt pentru care zonele înalte din zona Răchiți nu pot fi alimentate, sau sunt alimentate cu intermitențe. Sunt demersuri făcute pentru înlocuirea conductei și rezolvarea acestei probleme. Nu am cunoștință de semnăturile cetățenilor, dar știu că există problema și am avut discuții cu Primăria vizavi de această chestiune”, explică Gabriel Cîrlan, director general SC Nova Apaserv SA.
Potrivit acestuia, dupa 2012, de când societatea pe care o conduce și-a luat angajamentul de a alimenta cu apă și comuna de lângă Botoșani, a constatat că sunt deficiențe la conducta de alimentare. Dar încă nu s-a rezolvat nimic.
Probleme cu țeava despre care vorbea cu atâta mâhnire ’nea Aurel au fost chiar la începutul lunii noiembrie a acestui an, când strada din fața Primăriei Răchiți a fost inundată. Motivul? Aceeași conductă avariată. 
„Niciodată nu au bani, întotdeauna vin și sparg și nu astupă, de atâția ani nu au investit nimic în comuna asta și numai au încasat. Îmi este rușine cu ei”, spunea atunci primarul comunei, Gheorghe Iacob.
Rușine le este și celor 70 de oameni care și-au pus semnătura pe un tabel despre care conducerea de la apă și canalizare nu știe nimic. Însă lor li s-a făcut rușine să își tot repete amarul care nu se mai îndulcește.

 



CITEȘTE:
 Țeavă spartă de-un an la Răchiți, apa curge în neștire, primarul și șefii Nova Apaserv aruncă vina de la unul la altul : Aici sunt banii dv. – GALERIE FOTO
[[galerie-foto]]