Primele declarații ale șefului de la Permise după descinderi: ”Am semnalat în mai multe rânduri, nu mi se pare chiar legală”

Acuzații grave planează asupra unor funcţionari publici din judeţul Botoşani.

 

Ei sunt bănuiţi că primeau mită între 100 de lei şi 350 de euro de la persoane din judeţe învecinate pentru a le schimba fictiv domiciliul, astfel încât să obţină mai uşor şi mai repede permisul de conducere. Șpaga era dată prin intermediul unor instructori auto, spun anchetatorii, care au făcut percheziții la Serviciul pentru Permise din Botoșani, la Serviciul de Evidență a Populației din orașul Flămânzi, dar și la locuințele suspecților.

 

Anchetatorii au reuşit să stabilească până în acest moment că o filieră formată din instructori auto din judeţul Botoşani racola tineri din judeţul Iaşi, dornici să obţină permisul auto mai repede. Pentru că în Iaşi lista de aşteptare pentru programarea la examenul pentru carnet se întindea şi pe jumătate de an, instructorii le propuneau tinerilor să îi înscrie la examen în judeţul Botoşani, unde nu trebuiau să aştepte atât de mult, potrivit ProTV.

 

Pentru asta, însă, doritorii urmau să îşi facă mutaţie de domiciliu, în judeţul Botoşani.

 

Instructorii le cereau mită între 100 de lei şi 350 de euro, pe care îi foloseau pentru schimbarea actelor, cu complicitatea unor funcţionari de la Primăria oraşului Flămânzi. În plus, la întocmirea dosarelor de examinare, tinerii nici nu erau controlaţi medical.

 

“Cauza penală a fost înregistrată ca urmare a unor suspiciuni ridicate de faptul că într-o perioadă de doi ani, un număr mare de persoane dintr-un judeţ vecin, peste 200, s-au înscris şi au susţinut examenul în vedere obţinerii permisului de conducere, în Botoşani. Cetăţeni din judeţul Iaşi, ajutaţi de un instructor din Botoşani, reuşeau într-o perioadă scurtă de timp să obţină reşedinţa aici, precum şi toate actele necesare”, a precizat pentru stirileprotv.ro procuror-șef Valeriu Chihaia, Parchetul Tribunalului Botoşani.

 

Potrivit şeful SPCRIV Botoşani, timpii de așteptare la Botoșani, la examinare, este de 20-25 de zile, dar că ”vin prea mulţi din alte judeţe”.

 

Fapt pe care l-a sesizat.

 

”Eu am semnalat în mai multe rânduri acest lucru, fenomenul ăsta al migraţiei cu vize de flotant din alte judeţe, nu mi se pare că era chiar legală. Am numărat în câteva rânduri şi reprezenta chiar 15-20% dintre cei examinaţi”, a declarat pentru sursa citată Marian Ciornea, şeful SPCRIV Botoşani.

 

În urma celor 14 percheziţii, poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie au ridicat suma de 20.000 de euro şi 55.000 de lei.

 

În dosar sunt cercetaţi 12 suspecţi - instructori auto şi funcţionari ai primăriei din Flămânzi. Unul dintre instructori a fost deja plasat în control judiciar, pentru 60 de zile. Audierile continuă şi pe tot parcursul zilei de joi.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store