Primarul Gireadă se gândește să facă oraș din comuna Mihai Eminescu: Are mai mult asfalt decât municipiul Botoșani dacă pun cap la cap străzile asfaltate - VIDEO & GALERIE FOTO

Recensământul desfășurat anul trecut și ale cărui rezultate în detaliu au fost făcute publice în acest an plasează Mihai Eminescu pe primul loc în clasamentul comunelor din județul Botoșani în ceea ce privește populația.

 

Deja e mai mare decât unele orașe


Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), în comuna limitrofă municipiului reședință trăiesc 8.638 de persoane. Aici s-a înregistrat una dintre cele mai mari creșteri de populație din întreg județul, în condițiile în care majoritatea localităților au cunoscut o scădere vertiginoasă.


Mai exact, la recensământul din 2011, comuna Mihai Eminescu număra doar 6.954 de locuitori.


În 2022 a ajuns însă în situația de a avea mai mulți oameni decât localități care dețin deja de ani buni statutul de oraș: Bucecea, Săveni și Ștefănești.


Astfel că, la ”Botoșăneanul TV”, primarul a declarat se gândește să transforme și comuna pe care o conduce în oraș. Mai ales că, în realitate susține el, în comună ar fi și mai mulți locuitori.


”Comuna Mihai Eminescu are astăzi peste 10.000 de locuitori. Normal, la Statistică sunt cei care strict și-au făcut mutația în buletin, dar cei care locuiesc și au case sunt mult mai mulți. Cred că sunt peste 1.000 de persoane care au aici domiciliul efectiv, dar ținând cont că au mai multe proprietăți, au buletin pe altă proprietate și nu în zona în care locuiesc”,


Verginel Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu.

 

”Comuna Mihai Eminescu are mai mult asfalt decât municipiul Botoșani”


Dincolo de locuitori, șeful administrației de la Ipotești crede că nivelul de dezvoltare și răspândirea utilităților îl îndrituiesc să demareze procedurile pentru ridicarea rangului localității.


Primăria Mihai Eminescu derulează un proiect de asfaltare a 22 de kilometri de drumuri comunale și sătești, în valoare de 4,2 milioane de euro și conform primarului, la finalizarea lucrărilor, în luna septembrie a acestui an, circa 80 de kilometri de drumuri din totalul celor 143 vor avea asfalt, apă și analizare.


”Deci 80 de kilometri puși cap la cap, cred că, comuna Mihai Eminescu are mai mult asfalt decât municipiul Botoșani. Dacă pun cap la cap străzile asfaltate!”,


Verginel Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu.


Printre altele, în comună există și o rețea de gaz, nealimentată încă, și un dispensar medical în construcție. Totodată, Agenția Națională de Locuințe va construi un bloc la Cervicești și altul la Cucorăni.


În luna decembrie a anului trecut s-a inaugurat și o sală a sporturilor cu 180 de locuri și coșuri de baschet automate, probabil cea mai mare din mediul rural românesc.

 

Trebuie referendum


Pentru ca o localitate să capete statutul de oraș este necesară organizarea de către Guvern a unui referendum local la care populația să se pronunțe prin vot asupra propunerii.


”Sper să fac o consultare a populației pe lege. Dacă populația va dori să trecem la un rang de oraș, dacă se va impune, o voi face pentru că am mai avut ideea. Sincer, îmi doresc acest lucru pentru că nu schimbă cu nimic actuala conformare, rămân cartiere Cătămărăști, Ipotești și celelalte cu denumirea pentru că și la orașe și la municipii sunt multe străzi neasfaltate. Eu mi-aș dori sincer, dacă viitoarele fonduri europene vin pentru orașe, pentru a trage câți mai mulți bani în comunitate”,


Verginel Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu.


Prin această procedură au devenit după revoluție orașe Bucecea, Flămânzi și Ștefănești și tot în același mod cetățenii din Trușești au respins inițiativa de a deveni orășeni.


8 sate


are comuna Mihai Eminescu în componență: Baisa, Manolești, Stâncești, Cătămărăști Vale, Ipotești, Cucorăni, Cervicești, Cătămărăști Deal

 

 

VEZI VIDEO DE LA 53:57