Primarul, discurs manifest pentru România în UE și NATO: Ostașul are îndreptat pistolul către est VIDEO 

Chiar dacă după schimbarea de anul trecut a legislației, a fost cel căruia i s-a dat onorul de către Garda de Onoare, primarul municipiului Botoșani a luat cuvântul după prefect.

 

De la hârtie... 

 


La început, edilul șef a citit de pe o hârtie. 


Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

„Dragi botoșăneni și dragi români, data de 1 decembrie este fără îndoială o zi plină de semnificații și o punte de legătură între trecut, prezent și viitor, iar 1918 este un an crucial pentru definirea statului român modern. Sărbătorim astăzi 106 ani de când România a crescut în fața lumii și s-a alăturat marelui concept al țărilor europene. Dar tot astăzi suntem, poate, mai polarizați ca oricând, puși în fața unor alegeri care induc sentimentul că societatea românească se poate dezbina.”

 

 

... La suflet 

 


După aceea primarul a renunțat să mai citească și a vorbit liber. A privit spre monumentul istoric ,,Compania de mitraliere maior Ignat în atac” și ținând cont de influențele rusești în procesul electoral despre care se vorbește insistent după primul tur al prezidențialelor și-a transformat alocuțiunea într-una emoționantă.  

 

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani


”Fac un apel la dvs., la înțelepciune, la toleranță între noi, așa cum au făcut cei dinaintea noastră, etniile conviețuitoare din municipiul Botoșani, care ne-au dat acest Centru Istoric atât de frumos, care ne-au dat societatea noastră modernă. 
Poate și simbolic este monumentul unde astăzi se desfășoară aceste manifestări, un grup statuar care are în cele patru colțuri regiunile istorice ale României, tot un simbol la unitate, care trebuie să păstreze parcursul nostru european și parte din structurile noastre euroatlantice. 
Și tot acest grup statuar mai are o simbolistică: ostașul are îndreptat pistolul către est. Consider că nu aceasta este direcția spre care trebuie să ne îndreptăm, ci în partea opusă, către vest. 
Dumnezeu să ne dea gândul cel bun.
La mulți ani botoșăneni, la mulți ani, români!” 


Inaugurat în anul 1929, monumentul din Piața 1 Decembrie 1918 este închinat Armatei Române pentru actele de vitejie din Primul Război Mondial, care s-a terminat pentru noi cu Marea Unire.