Primarul din comuna botoşăneană Corni, Dorel Dorneanu, care a stat două zile la spitalul din Botoşani cu arsuri de peste 80% din corp pentru că nu a fost acceptat la Iaşi s-a stins din viaţă în acest weekend.
Vecinii săi au povestit autorităţilor că el se afla în curtea casei, lângă cazanul cu ţuică, atunci când conţinutul acestuia s-a autoaprins şi recipientul a explodat.
Cum la Iaşi nu a fost acceptat, iar în alt centru nu s-au găsit locuri în primă fază şi elicopterul nu putut să îl transporte din cauza vremii nefaste, acesta a stat două zile la Botoşani, în condiţii improprii tratării pacienţilor cu arsuri grave, fiind apoi transferat la Braşov.
Anual, aproximativ 200 de arşi ajung la Spitalul „Sfântul Spiridon“. Unii dintre ei, cei cu arsuri de cel mult 25% din corp, sunt trataţi în Clinica de Chirurgie Plastică, un spaţiu improvizat între alte clinici - ORL, BMF şi Oftalmologie. Cei aflaţi în stare gravă, care au arsuri extinse pe o mare parte din corp, nu au şansa de a fi trataţi în condiţii care să le ofere speranţe, fiindcă proiectul „Marele Ars“, clinica ce a fost gândită să-i salveze tocmai pe cei aflaţi în stare gravă, nu a fost dotată din 2017, deşi clădirea a fost finalizată de atunci.
În repetate rânduri, conducerea spitalului s-a întrecut în explicaţii prin care a aruncat vina pe ritmul desfăşurării de achiziţii, însă săptămâna trecută Ministerul Sănătăţii spunea că nici sprijinul conducerii de la Spitalul „Sf. Spiridon“ nu a fost prea vizibil în ultimii ani, deşi clinica urmează să funcţioneze chiar în curtea lor.
În legătură cu finalizarea dotărilor la Clinica „Marelui Ars“ din Iaşi, Sorina Pintea a spus că cea de-a doua tranşă de achiziţii se încheie în luna august, iar că cea de-a treia nu se va mai face prin Banca Mondială, pentru a evita o altă întârziere. Astfel, la Spitalul „Sf. Spiridon“ au fost trimise fonduri pentru a cumpăra aparatura necesară deschiderii.
„Eu am oprit caietul de sarcini şi am decis ca cea de-a treia tranşă de achiziţii pentru clinicile de arşi din Iaşi şi Timişoara să nu se mai facă prin Banca Mondială, pentru că ar fi durat din nou foarte mult. Am trimis săptămâna trecută o filă în valoare de 10 milioane de lei la Spitalul «Sf. Spiridon» din Iaşi pentru achiziţia materialelor de care mai au nevoie ca să poată fi deschisă clinica“, a precizat pentru Ziarul de Iaşi, Sorina Pintea.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL: