Primarul de Botoșani ”muză” pentru un scriitor din capitala aurului negru : Statistica Prostiei și… Luceafărul

”Sunt un pensionar din Ploiești care, la bătrânețe, mi-am organizat un univers al scrisului și cititului, cumva paralel cu nebunia din țara asta. De la care, dacă nu te poți deconecta, o iei razna”. Astfel își începe scrisoarea către primarul de Botoșani, Nicolae Negrea, un cetățean din Ploiești care a auzit de edilul din nordul țării. Nu-i știe numele, nu l-a interesat să-l caute pe Google. Și nici n-a întrebat.

 

I-a trimis totuși o epistolă prin care-i aduce la cunoștință despre faptul că a scris o carte și l-a inclus și pe el. ”Statistica Prostiei” și-a intitulat-o, însă fără legătură directă cu destinatarul scrisorii. Din contră.
Contactat telefonic, Nicolae Negrea a spus că a citit un articol într-o publicație și i-a rămas așa, în inimă. Era descris concursul de la începutul anului trecut când Ovidiu Portariuc a oferit câte o tabletă copiilor care au recitat poemul Luceafărul al lui Mihai Eminescu.
”Într-un supliment din Dilema Veche, publicația patronată de dl. Andrei Pleșu din București, la începutul anului trecut, într-un articol acolo, am văzut această informație scrisă de cineva. Nu cred că mai am ziarul, că nu le păstrez. A apărut acest articol cu detalii mai multe iar eu am extras ce mi-a plăcut mie. Mi-a plăcut inițiativa pe care a avut-o, contrară primarului meu din Ploiești, mă rog, pe aici pe la noi toți sunt diferiți față de cei ai dv. Mi-a plăcut de el, un om de calitate primarul dv. și într-un oraș care are o economie la un sfert față de Ploieștiul acesta”, a explicat ploieșteanul cum a ajuns tocmai la primarul din orașul unde se agață harta în cui.
Aproape 100 de copii au învățat cele aproape 100 de strofe ale Luceafărului. Iar aici a intervenit entuziasmul ploieșteanului care astfel a rămas impresionat de o persoană fără chip.

”Nici nu-i știu numele și nici nu contează foarte mult. Dar a face așa ceva în țara asta, câți copii au învățat, eu nu cred că mai sunt în stare la vârsta mea să mai învăț acest poem, este cumplit de greu și totuși a reușit să mobilizeze 90 și ceva de copii care s-au apucat să învețe Luceafărul”, a mai spus Nicolae Negrea.
Mai departe, pensionarul din Ploiești îi mai scrie primarului de Botoșani: ”Aș fi vrut să fiu mândru că inițiativa asta frumoasă a dv. a fost a primarului meu din Ploiești. Aici se cunosc doar zilele țuicii, vinului, cașcavelei, etc. iar festivalul cel mai cunoscut este cel al șpăgii”. Și-și începe cartea cu o maximă a lui Einstein: ”Prostia și universul sunt infinite”.
Iar capitolul lui Portariuc este intitulat : ”Statistică într-un oraș sărac sau un primar deștept” și arată printre altele: „Cu ocazia Zilei Culturii Naționale fiecare din elev din Botoșani s-a prezentat la mall și a recitat toate cele 98 de strofe ale Luceafărului a primit câte o tabletă de la dom’ primar. Rețineți, la mall, nu la un liceu din oraș. Astfel a îmbinat fericit îmbinarea învățatului copiilor cu creșterea vânzării acelui complex”.
(G.E.)
[[galerie-foto]]
AFLĂ MAI MULTE DESPRE CONCURS:
 FOTO&VIDEOCoadă la cele 100 de tablete pentru Luceafărul cu primar şi zeci de copii