Falimentul fostei societăți de furnizare a căldurii în sistem centralizat, SC Termica SA, este readus în prim plan de lichidatorul Constantin Lulu Dascălu, desemnat să recupereze datoriile înregistrate de fosta societate aflată sub tutela Consiliului Local Botoșani.
Municipalitatea a primit o adresă spre finalul ultimei luni a lui 2015, mai exact pe 24 decembrie, prin care, potrivit primarului Ovidiu Portariuc, lichidatorul de la SC Termica SA ”anunță că a mai câștigat un proces și că avem de achitat 582.000 de lei, deci încă aproape 6 miliarde pe care va trebui municipalitatea să-i plătească pentru contravaloarea investițiilor din surse proprii, contravaloarea TVA și dobândă legal calculată de la data emiterii facturii”.
Asta după ce, Primăria Botoșani a fost anunțată că trebuie să predea către lichidator 36 de puncte termice ce au fost modernizate în cadrul proiectului european pe sistemul de termoficare.
Edilul șef cataloghează situația ca fiind ”poate este cea mai gravă problemă de după 1989, din ciclul Botoșaniului. Falimentul Termica în perioada 2008 – 2010 a pus municipalitatea într-o situație în acest moment, fără ieșire. Cred că administrația Flutur și în mod special dl Cătălin Flutur ar trebui să dea explicații vis-a-vis de modul în care a gestionat SC Termica, cum a reușit ca în doi ani de zile, după ce în 2006, Guvernul liberal de la acea dată a șters datoriile, iar în doi ani jumătate Termica ajunge iar la 1.700 miliarde de lei vechi datorii”.
Fostul primar Cătălin Flutur se află în primele două săptămâni ale anului 2016 în concediu de odihnă. A solicitat repaus și secretarul Primăriei, Ioan Apostu, care se află și el în concediu până pe 15 ianuarie 2016, când, teoretic, municipalitatea ar urma să predea bunurile falimentarei Termica.
Asta după ce, explică actualul primar, a fost înregistrat falimentul societății Termica urmat de un transfer patrimonial contestat în instanță și de implementarea unui proiect european pe un patrimoniu aflat în litigiu.
”Cred că s-a trecut prea repede peste acel faliment, este bine să vedem care au fost cauzele, împreună cu colegii, pentru că am primit această somație că pe data de 15 ianuarie expiră termenul până la care putem preda voluntar bunurile care ne-au fost transferate în baza facturii fiscale din data de 1 iulie 2010 și anulată prin decizia Curții de Apel Suceava. În situația în care nu vom da curs ni se aduce la cunoștință că se va proceda la executarea silită împotriva municipiului”, a completat Ovidiu Portariuc.
De asemenea, municipalitatea ar urma să mai suporte și 5.000 de lei cheltuieli de executare pentru fiecare imobil în parte. Suma de 582.000 de lei ar urma să fie inlusă în proiectul de buget pe anul în curs. (G.E.)
CITEȘTE : Bombă de 40 de milioane de euro în brațele Primăriei - falimentara Termica gâtuieşte oraşul din mormânt