PRIMA condamnare în dosarul șpăgilor de la Poliția Rutieră: Foști polițiști obligați să returneze mită, inclusiv pentru... caș

Dosarul care viza mai mulți polițiști de la Biroul Rutier Botoșani s-a judecat la Tribunalul Suceava.

Au avut calitatea de inculpat 20 de persoane, majoritatea dintre ei foști angajați în MAI.

 

Închisoare cu suspendare pentru cei care au colaborat

 

 

Judecătorii de la Tribunalul Suceava s-au pronunțat pentru șase inculpați din dosar care au fost condamnați la pedepse de închisoare cu suspendare și care vor trebui să returneze sumele primită sub formă de mită sau echivalentul în lei a unor produse alimentare. În cazul de față, mai multe kilograme de caș.

 

În cazul celorlalți inculpați, dosarul a fost disjuns urmând ca aceștia să fie judecați separați. Au primit pedepse de închisoare cu suspendare acei foști polițiști care și-au recunoscut faptele.

 

Este vorba despre:

 

1.

 

Anton Viorel, condamnat la o pedeapsă de 2 ani şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în forma continuată  (5 acte materiale) și de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit, în formă continuată (două acte materiale).

 

”Contopeşte pedepsele aplicate în prezenta cauză şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 2 ani şi 4 luni închisoare, la care adaugă un spor obligatoriu de 8 luni închisoare reprezentând 1/3 din cealaltă pedeapsă aplicată, urmând ca, în final, inculpatul Anton Viorel să execute o pedeapsă rezultantă de 3 ani închisoare”,

Sentință Tribunalul Suceava.

 

Judecătorii au dispus suspendarea executării pedepsei rezultante sub supraveghere, cu anumite obligații pentru fostul polițist și efectuarea de muncă în folosul comunității pentru o perioadă de 80 de zile.

De asemenea, instanța a menținut sechestrul asigurator instituit de DNA asupra sumei de 3.100 lei din suma totală de 3.200 lei.

 

2.

 

Bălan Ionel condamnat la o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în forma continuată, cu suspendare și prestarea de muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 80 de zile.

 

Și în acest caz e menține sechestrul asigurator asupra sumei de 3.500 lei, din totalul sumei de 3.600 lei, fiind dispusă confiscarea de la inculpatul Balan Ionel a sumelor de 300 lei şi 249 lei - echivalentul în lei a sumei de 50 euro, reprezentând 1/2 din sumele de bani primite cu titlu de mită, stabilite în mod cert, de echipajele de poliţie din care a făcut parte inculpatul, precum şi prin echivalent a sumei de 75 lei, reprezentând 1 din contravaloarea cantităţii de 5 kg de caş, primită cu titlu de mită la data de 10 iulie 2020, ora 09:19.

 

3.

 

Botezatu Gabriel a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în forma continuată, cu suspendare și muncă în folosul comunității pentru 80 de zile, în cadrul Primăriei Botoșani, la Direcția de Asistență Socială.

 

De la Botezatu Gabriel au fost confiscate sumele de 175 lei şi 249 lei - echivalentul în lei a sumei de 50 euro, reprezentând 1/2 din sumele de bani primite cu titlu de mită, stabilite în mod cert, de echipajele de poliţie din care a făcut parte inculpatul, precum şi a sumei de 249 lei - echivalentul în lei a sumei de 50 euro, primită cu titlu de mită de inculpat la data de 30 septembrie 2020, ora 19:29.

 

4.

 

Podaru Virgil a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în forma continuată, precum și 1 an și 10 luni pentru săvârşirea infracţiunii de infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit.

 

”Contopeşte pedepsele aplicate în prezenta cauză şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 2 ani închisoare, la care adaugă un spor obligatoriu de 7 luni şi 10 zile închisoare reprezentând 1/3 din cealaltă pedeapsă aplicată, urmând ca, în final, inculpatul Podaru Virgil să execute o pedeapsă rezultantă de 2 ani, 7 luni şi 10 zile închisoare și să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 80 de zile”,

Sentință Tribunalul Suceava

 

Menţine măsura asigurătorie a sechestrului instituită prin ordonanţa de DNA asupra sumei de 3.100 lei, din totalul sumei de 3.200 lei pusă la dispoziția organului de urmărire penală și dispune confiscarea prin echivalent a sumei de 75 lei, reprezentând 1 din contravaloarea cantităţii de 5 kg de caş, primită cu titlu de mită de echipajul de poliţie din care a făcut parte inculpatul la data de 10 iulie 2020, ora 09:19.

 

5.

 

Pușcașu Dumitru Dan a fost condamnat la 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită fiind de asemenea obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 60 de zile.

 

6.

 

Sănduleac Costel Mihai a fost condamnat la o pedeapsă de 1 an și 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit și 1 an și 3 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la dare de mită.

În urma contopirii pedepselor Sănduleac Costel Mihai a fost condamnat la 2 ani și 1 lună de închisoare cu suspendare și muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 70 de zile.

 

Foștii polițiști au și o serie de interzicere a unor drepturi, precum dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a exercita activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta, şi anume aceea de agent de poliţie, pe o durată de 4 ani.

 

Sentința poate fi atacă cu apel la 10 zile de la comunicare. Dosarul a fost instrumentat de DNA Suceava.