Previziunile lui Ţurcanu: Alegeri la dublu în 2014 şi un Parlament mai „suplu”

 

Anul 2014 ar putea fi unul cu surprize şi schimbări majore la nivel central. După modificarea Constituţiei printr-un referendum programat pentru toamna acestui an, viitorul an ar putea aduce pe lângă alegeri prezidenţiale şi un alt proces electoral pentru alegerea unui nou Parlament.

"De ce să nu demisioneze?"

Cel puţin asta susţine Florin Ţurcanu, preşedintele Consiliului Judeţean care este convins că prin schimbarea Constituţiei unde ar putea fi incluse şi sancţiuni pentru traseismul politic iar un rezultat ar fi un val de demisii în rândul parlamentarilor sau, după caz, declanşarea unui referendum în colegiile unde persoanele alese…nu şi-au făcut datoria faţă de partid. În consecinţă, potrivit şefului liberal de la Botoşani nu ar fi exclus ca anul viitor pe lângă alegerile prezidenţiale să aibă loc şi cele parlamentare. „Dacă parlamentarii demisionează din Parlament…de ce să nu demisioneze? Mai ales că se modifică acum Constituţia că dacă partidul nu îţi mai dă sprijinul politic, se face referendum şi te trimite acasă, ce faci? Parlamentarii care nu îşi fac datoria faţă de partid, facem referendum în colegiul lui şi pleacă acasă”, a declarat Florin Ţurcanu.
 Televiziunile centrale anunţă o capitală surpriză pentru regiunea nord-est
Practic, prin cele două procese electorale actuala guvernare doreşte ca în România preşedintele să aibă atribuţii foarte clar delimitate fiind eliminat „principiul preşedintelui jucător” şi să se instaureze modelul „preşedintelui arbitru”. Şi numărul parlamentarilor ar urma să fie unul mai redus. „Ar urma să rămână 300 de deputaţi, la senatori în jur de 100, acum sunt 587 şi probabil vom alege şi parlamentarii şi preşedintele, mandat de cinci ani şi la preşedinte şi la Parlament”, a mai spus şeful PNL Botoşani.
 Edilul şi regionalizarea: Nu se desfiinţează judeţe, instituţii; nu ne subordonăm capitalei
Liderii USL de la centru au convenit să susţină varianta în care referendumul pentru revizuirea Constituţiei să aibă loc în luna septembrie, iar până la sfârşitul anului ar urma să fie validaţi în funcţii noii preşedinţi de consilii regionale. Trei judeţe din Moldova se luptă pentru a obţine statutul de capitală a Regiunii Nord Est, Botoşani nefiind printre acestea. De altfel, Florin Ţurcanu nu a dorit să comenteze acest subiect. „Nu pot să îmi dau eu cu părerea unde ar fi mai bine. La Botoşani ar fi mai bine, că sunt  botoşănean”, a încheiat Florin Ţurcanu. Cele trei municipii care ar putea fi desemnate ca şi capitale ale Regiunii Nord Est sunt Suceava, Iaşi sau Piatra Neamţ.
CITEŞTE:
 Gheorghe Flutur a produs primul act public cu Suceava capitală de regiune