Preturile la poliţele RCA, în creştere în următoarele 6 luni: Viitoarele TARIFE în funcţie de vârstă şi maşină

Prețurile polițelor de răspundere civilă auto (RCA) obligatorie pot crește în următoarele 6 luni, reiese din datele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), care a publicat tarifele de referință pentru această categorie de asigurări, mai mari față de cifrele anunțate de instituție în octombrie 2018. 

 

Soferii cu varsta cuprinsa intre 31 si 40 de ani care detin autovehicule cu o capacitate cilindrica de 1.401-1.600 centimetri cubi (cmc) au platit in a doua jumatate a anului 2018 o prima medie RCA de 625 de lei, in scadere cu 13% fata de tariful de referinta, respectiv 716 lei. Noul tarif de referinta anuntat de ASF pentru soferii cu varsta cuprinsa intre 31-40 de ani, care detin autovehicule cu o capacitate cilindrica de 1.401-1.600 cmc, a urcat la 908 lei. 
 

La nivelul pietei RCA, prima medie anualizata a coborat cu circa 12% in 2018 comparativ cu anul precedent, la 612 lei, potrivit datelor publicate de ASF. Autoritatea precizeaza ca tarifele de referinta nu reprezinta tarife la care sunt incheiate politele RCA in piata.
 

Totusi, aceste tarife de referinta constituie un reper pentru consumatori in ceea ce priveste pretul RCA.
 

 "Astfel, in al doilea semestru al anului 2018, valoarea primelor medii efectiv practicate de societatile de asigurare s-a situat sub valoarea tarifului de referinta anterior pentru majoritatea categoriilor de vehicule.  De exemplu, in cazul autoturismelor cu o capacitate cilindrica de 1.401 -1.600 cmc, detinute de persoane cu varsta de 31-40 de ani, prima medie in piata a fost de 625 lei, cu 13% mai mica fata de prima de referinta anterioara (716 lei).  Pentru aceeasi categorie de autovehicule, dar pentru persoane sub 30 de ani, prima medie in piata a fost de 972 lei, cu 7% mai mica decat prima de referinta anterioara (1049 lei), iar pentru cei cu varsta de 41-50 ani prima medie in piata a fost de 614 lei, cu 14% mai mica decat prima de referinta anterioara (712 lei)", se arata intr-un comunicat ASF.

Conform datelor ASF, in cazul autoturismelor cu o capacitate cilindrica de 1.401 -1.600 cmc, detinute de persoane cu varsta de 31-40 de ani, tariful de referinta anuntat de institutie este de 908 lei, de la 716 lei in octombrie 2018. 
 

De asemenea, pentru aceeasi categorie de autovehicule, dar pentru persoane sub 30 de ani, tariful de referinta va urca de la 1.049 lei la 1.309 lei. Totodata, in cazul soferilor cu varsta de 41-50 ani, tariful de referinta va creste la 936 lei, de la 712 lei in octombrie 2018. Datele prezentate de ASF arata ca tarifele de referinta se vor diminua in cazul soferilor care detin autovehicule cu capacitate cilindrica mare, de peste 2.500 cmc. 
 

Spre exemplu, in cazul masinilor cu o capacitate cilindrica de peste 2.500 cmc, detinute soferi sub 30 de ani, tariful de referinta va scadea de la 2.476 lei, in octombrie 2018. la 1.871 lei. 

 

RCA (Raspundere Civila Auto) reprezinta asigurarea prin care se asigura tertii prejudiciati datorita unui accident auto produs din vina asiguratului. Asigurarea RCA este obligatorie pentru persoanele fizice si juridice ce detin un automobil inmatriculat in Romania, si pentru persoanele care conduc in Romania un autoturism inmatriculat in strainatate, dar care nu este asigurat in tara respectiva.  
 

Cine este despagubit in caz de accident?
 

RCA este o asigurare prin care se despagubeste tertul pagubit, nu asiguratul. Societatea de asigurare plateste despagubirea pentru daunele suferite de tert din vina asiguratului. Bineinteles aceasta este indirect si in favoarea asiguratului, care fiind responsabil de accident, ar fi trebuit sa plateasca daunele.
 

Cum se primeste despagubirea?
 

Depinde de natura accidentului care a avut loc. In cazul in care accidentul a avut loc numai intre doua autovehicule si s-a soldat numai cu pagube materiale, nu este necesar ca documentele de despagubire sa fie intocmite de Politie, ci ele pot fi intocmite si semnate de posesorii autovehiculelor implicate in accident. Formularul va fi apoi depus la compania de asigurari, care va elibera documentele necesare repararii autovehiculelor.
 

Pe ce perioada se incheie asigurarea?
 

RCA se incheie in general pe o perioada de 6 luni sau 12 luni. Se poate incheie si doar pentru 1 luna, dar numai pentru obtinerea numerelor provizorii , daca posesorului autoturismului i s-a eliberat un certificat provizoriu de circulatie pentru respectivul autoturism.
 
Cum alegem o asigurare auto RCA
 

Asigurarea obligatorie de raspundere civila (RCA) este o asigurare de care noi nu vom beneficia direct. Doar in caz de accident din culpa noastra, persoana vatamata de noi va putea fi despagubita pentru pagubele suferite.
 

Tocmai pentru ca nu ne influenteaza direct, cel mai important factor care trebuie sa ne influenteze decizia atunci cand alegem o polita RCA, este tipul ofertei pe care companiile de asigurari ne-o pot face.In prezent, companiile de asigurari incearca sa isi creasca portofoliul de clienti, oferind cadouri la incheierea unei polite RCA. De la tichete de cumparaturi cadou si pana la asigurari de locuinta cu preturi reduse, plaja ofertelor este mare si difera in functie de companie.
 

Cu toate aceastea cel mai important aspect, de care trebuie sa tinem cont, este pretul.
 

Cum se calculeaza valoarea politei RCA
 

Pretul pentru o asigurare de raspundere civila obligatorie este influentat de mai multi factori, nu doar de capacitatea cilindrica a masinii, cum se facea inainte, informează Manager.  Anumite variabile sunt independente de actiunile noastre (varsta, zona geografica, stare civila, daca suntem persoana fizica sau juridica etc), iar anumite variabile sunt determinate direct de comportamentul nostru, cum ar fi istoricul accidentelor pe care le-am avut. Cu cat perioada in care nu am provocat accidente este mai mare, cu atat sunt mai mari sansele ca polita RCA sa scada.
 

Cum putem sa ne asiguram ca avem cea mai ieftina polita RCA posibila
 

Preturile variaza de la o companie la alta, chiar daca factorii care determina pretul sunt aceiasi. Pentru a vedea, intr-un timp scurt, oferte RCA din partea a cat mai multe companii de asigurari, putem apela la un broker de asigurari unde putem gasi chiar si un calculator online al politei. Pe plata-rca.ro daca ne introducem informatiile despre automobilul pe care il detinem, informatii despre datele personale si perioada pentru care vrem sa fie valabila polita RCA, putem compara preturile pentru polite din partea principalelor companii de asigurari.
 

 

Apeland la serviciile unui broker de asigurari nu trebuie sa ne facem griji ca ne va afecta pretul politei. Comisioanele brokerului nu sunt platite din pretul politelor, ci de firmele de asigurari.Daca apelam la serviciile unui broker de asigurari avem parte si de alte avantaje, cum ar fi posibilitatatea de a comanda asigurarea online, consultanta specializata la incheierea contractului si informare permanenta privind asigurarea de care beneficiem. (Sursă foto: Botoşani, on line)

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store