Preotul din Botoșani care a muncit pentru aproape 2 milioane de euro

Este strict meritul preotului paroh Dumitru Mateciuc care a depus eforturi substanțiale pentru ca Biserica pe care o păstorește de ani de zile să își poată căpăta măreția de altădată. Nu a fost zi de sărbătoare a Sfântului Gheorghe în care părintele să nu amintească și de aceast problemă care îl durea nespus.

 

Iar acum, eforturile sale încep să prindă contur.

Primăria a depus vineri la Agenția de Dezvoltare Nord – Est de la Piatra Neamț proiectul privitor la reabilitarea Bisericii Sfântul Gheorghe din municipiu.

 

„Primăria este în parteneriat cu parohia Sf. Gheorghe dar Primăria este beneficiar. Așa a solicitat și părintele care a spus că nu are experiența necesară ca să poată să ducă așa un proiect. Cu toate că putea foarte bine părintele să depună în nume propriu iar noi să-i acordăm sprijin”
Adriana Zăiceanu, city manager Primăria Botoșani

 

Valoarea totală a acestei investiții este de 7 milioane de lei, adică peste aproape 2 milioane de euro.
2% este suma asigurată de Primărie, pentru lucrările eligibile.  

 

”De acest proiect s-a ocupat părintele, pe cheltuiala parohiei a făcut a făcut documentația de depunere, studiul de fezabilitate, proiectul tehnic, cererea de finanțare, toate au fost suportate ca și cheltuială de către părinte. Noi am preluat tot ce ne-a dat, am făcut hotărârile de CL, am încheiat acordul de parteneriat și am depus urmând ca implicarea noastră să se producă după aprobarea proiectului”
Adriana Zăiceanu, city manager Primăria Botoșani

 

Fiind un proiect extrem de complex, dorința preotului a fost ca Primăria să se ocupe de implementarea lui.

 

”Până acum meritul în totalitate este al părintelui, ceea ce precizăm foarte clar. De ce să ne arogăm noi niște merite?”
Adriana Zăiceanu, city manager Primăria Botoșani

 

Iată ce scrie descoperă.ro:

Ca şi Biserica Uspenia (1552), aceasta este o ctitorie a Doamnei Elena Rareş, soţia lui Petru Rareş. Locaşul, primul ca datare (1551) pe teritoriul municipiului Botoşani, a dat şi celălalt nume al urbei “Târgul Doamnei” şi consfinţeşte statutul său de apanaj al Doamnelor Moldovei, continuat şi după moartea Elenei Rareş.

Arhitectural, Biserica “Sfântul Gheorghe” resimte influenţele ctitoriei lui Ştefan cel Mare, voievodul Moldovei, Mănăstirea Popăuţi, înscriindu-se armonios la arhitectura citadină botoşăneană.

De altfel, marele istoric Nicolae Iorga, excelent cunoscător al istoriei Botoşanilor şi fiu al locurilor, preciza: “Nu există niciuna din bisericile botoşănene care să prezinte un caracter impresionant de vigoare şi în acelaşi timp de perfectă potrivire estetică precum aceasta” (“Din tezaurul de artă botoşănean”).

Scurgerea timpului, diversele intervenţii de restaurare, reparaţie, consolidare şi însuşi efectul dezvoltării urbane au acţionat şi aici, fără a-i ştirbi însă virtuţile valorice şi statutul de simbol istoric. Întotdeauna, acest locaş s-a impus în societatea botoşăneană, date fiind şi vechimea lui, precum şi aşezarea în inima târgului, acolo unde densitatea de populaţie era foarte ridicată.

Pentru aceste lucruri Biserica Sfântul Gheorghe a fost încadrată în Lista Monumentelor Istorice ca monument de categoria A. În plus, Sfântul Gheorghe este considerat a fi patronul spiritual al municipiului Botoşani.