Premiul ”Nicolae Iorga” va fi acordat, în acest an, nepotului marelui istoric: CE va face laureatul cu banii

Premiul Naţional de Istorie "Nicolae Iorga" va fi acordat, în acest an, istoricului Andrei Pippidi.

 

Distincția va fi conferită pentru volumul "Nicolae Iorga, Jurnalul ultimilor ani, 1938 - 1940. Inedit", care a apărut la Editura Humanitas din Bucureşti în 2019.

 

Consiliul Local al municipiului Botoşani a aprobat acordarea unui premiu în valoare de 5.000 de lei câştigătorului ediţiei din acest an a Premiului Naţional de Istorie "Nicolae Iorga".

 

Festivitatea de acordare a Premiului Naţional de Istorie "Nicolae Iorga" va avea loc săptămâna aceasta, când se împlinesc și 150 de ani de la naşterea marelui istoric şi om politic român.

 

Printr-o adresă înaintată primarului Cosmin Andrei, istoricul Andrei Pippidi anunță municipalitatea botoșăneană că acceptă desemnarea sa ca laureat ”numai pentru a dona suma ce mi s-ar cuveni”, banii urmând să ajungă la Asociația ”Nicolae Iorga” din Botoșani.

 

"Stăruinţa cu care Primăria Botoşani s-a deprins să celebreze aniversări legate de amintirea celui mai celebru fiu al oraşului a păstrat şi tradiţia de a acorda cu acest prilej un premiu pentru câte o recentă lucrare cu acest subiect. Consiliul ştiinţific pe care îl reprezint îmi face cinstea de a mă distinge pentru a doua oară. (...) Îmi îngădui să menţionez că accept alegerea numai pentru a dona suma ce mi s-ar cuveni Asociaţiei 'Nicolae Iorga' din Botoşani care îşi continua activitatea rodnică îndreptată spre întărirea memoriei istoricului, de la naşterea căruia stau să se împlinească 150 de ani",

Andrei Pippidi, istoric

 

 

Nepotul marelui istoric

 

Născut la București, pe 12 martie 1948, Andrei Nicolae Pippidi este un reputat istoric român.

 

Este legat de Botoșani prin contribuția și implicarea în activitatea Casei Memoriale ”Nicolae Iorga”,  pe care a cunoscut-o prima dată la vârstă de 17 ani, în anul 1965, când a însoțit-o pe mama sa, Liliana Iorga Pippidi, fiica marelui istoric, invitată de autoritățile locale pentru transformarea clădirii din strada Liceului (casa copilăriei) în Casa Memoriala Nicolae Iorga. A revenit în Botoșani în anul 1980, de data aceasta în calitate de cercetător științific, participând la manifestările comemorative prilejuite de împlinirea a 40 de ani de la asasinarea lui Nicolae Iorga.

 

Legăturile cu orașul natal al bunicului său au devenit mai strânse după 1985, anul dispariției mamei sale, când a preluat și continuat seria donațiilor de mare valoare făcute Casei Memoriale.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store