PREMIERĂ în salubrizarea botoșăneană, Urban Serv a achiziționat patru utilaje NOI pentru oraș – VIDEO & GALERIE FOTO

Una dintre prioritățile anunțate și asumate de actuala conducere a Primăriei Botoșani a fost reînnoirea parcului auto.

Societatea Urban Serv care se ocupă de salubrizarea orașului este condusă de un tânăr din echipa actualului primar, care a achiesat la mesajul acestuia.

 

Utilaje nou-nouțe la Urban Serv

 

În dimineața zilei de vineri, 2 septembrie 2022 șefii societății și ai Primăriei au prezentat patru utilaje noi achiziționate de către compania de salubrizare.

 

Este vorba despre patru autocompactoare, două în valoare de 88.000 de euro bucata pentru preluarea deșeurilor prin metoda clasică și încă două de 125.000 de euro bucata prin care se preiau deșeuri din platforme îngropate.

 

Primarul Cosmin Andrei spune că este pentru prima dată după Revoluție când sunt achiziționate utilaje noi.

Acestea vor fi folosite...

 

„pentru a schimba modalitatea de colectare a deșeurilor din municipiul Botoșani și pentru a corecta unele neajunsuri pe care le-au transmis botoșănenii. Mă refer aici la scurgerile de levigat din plarforme mai ales în sezonul cald când întâmpinăm dificultăți iar utilajele vechi creau disconfort”.

 

Noile utilaje de colectare deșeuri au fost cumpărate printr-un credit accesat de Urban Serv și o contribuție în valoare de 840.000 din partea Primăriei.

 

În prezent colectarea este efectuată din containere așezate la suprafață, însă în următorii patru ani Primăria are un plan de investiții pentru platformele îngropate...

 

„pentru a nu mai avea mirosuri, pentru a nu mai avea probleme cu oamenii străzii care împrăștie deșeurile și creează tot felul de neplăceri. Este în lucru acest program al nostru de înlocuire a platformelor de colectare a deșeurilor astfel încât să avem platforme mixte, îngropate și de suprafață dar într-o modalitate modernă agreată de botoșăneni”,

Cosmin Andrei, primar

 

Se pregătesc containere îngropate 

 

Noile utilaje vor putea fi văzute pe străzile municipiului Botoșani de săptămâna viitoare.

 

„E foarte important de precizat că toate cele patru utilaje vor deservi modalitatea clasică de colectare a containerelor de suprafață. Cele care au modalitatea de deservire clasică au costat în jur de 88.000 de euro bucata iar cele care au și macara pentru viitoarele paltforme îngropate au costat 125.000 de euro bucata”,

Gabriel Tănasă, director general SC Urban Serv SA

 

În municipiul Botoșani sunt în total 81 de platforme de unde este colectat gunoiul generat de botoșăneni.

Primăria vea ca toate acestea să fie îngropate pentru a schimba estetica urbanistică dar mai ales pentru confortul botoșănenilor care locuiesc în perimetrul acestora iar vara nu-și pot aerisi locuințele din cauza mirosului greu.

 

În prezent trei astfel de platforme se află la faza de licitație, pentru îngropare de containere de adâncime cu o capacitate de 3 – 5 mc. Acestea vor fi amenajate în zonele Ion Pillat, zona Tex și cartierul Stejari.

 

Viceprimarul Bogdan Buhăianu este cel care a preluat această sarcină.

 

„Absolut toate cele 81 de locații din municipiul Botoșani vor intra în modernizare dar în diferite etape. În următorii trei, patru ani toate platformele vor fi modernizate, într-o primă etapă anul acesta avem deja caietul de sarcini la achiziții pentru trei locații”,

Bogdan Buhăianu, viceprimar

 

Anul viitor vor fi amenajate alte 15 platforme îngropate fiind folosite fonduri de la Administrația Fondului de Mediu (AFM). Pentru întreg orașul, serviciile de specialitate ale Primăriei pregătesc un proiect pentru a fi accesate fonduri prin Programul Național de Reziliență (PNRR).

O platformă îngropată costă undeva la 12.000 de euro.