Premieră! Directorii și administratorii unei societăți de stat au adus peste 12.000 de lei de acasă ca să stingă un prejudiciu

Consiliul Județean Botoșani nu va mai trebui să deschidă o acțiune în instanță pentru a recupera prejudiciul creat la SC EcoSal SA, societate înființată pentru a administra noua rampă de gunoi, dar care se îndreaptă spre dispariție. Și aceasta pentru că persoanele vizate au decis să plătească sumele ce le-au fost imputate.

 

Curtea de Conturi a îndemnat CJ-ul să recupereze banii de la șefii societății

În luna decembrie a anului trecut plenul CJ Botoșani a adoptat o hotărâre prin care s-a acordat un mandat special administratorului public Radu Judele, în calitatea sa de reprezentant al Județului la amintita societate, să inițieze un proces pentru atragerea răspunderii materiale a administratorilor și directorilor. Aceasta după ce Camera de Conturi Botoșani din cadrul Curții de Conturi a României, dar și compartimentul de audit intern al CJ Botoșani au constatat că șefii societății comerciale controlate de instituție și-ar fi încălcat îndatoririle față de firmă.

Fiscul a demarat executarea silită

După ce Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) a demarat măsurile de executare silită, cei vizați au căzut de comun acord să plătească sumele ce li se impută. Astfel, fostul director general Cristian Lazarovici, ex-directorul adjunct Viorel Coman și membrii CA Lucian Diac, Narcis Ștefan, Dorin Birta și Ionuț Cârnu au adus fiecare o sumă de puțin peste 2.000 de lei pe care au plătit-o miercuri la Trezoreria Botoșani. Ar fi fost vorba de niște debite la bugetul de stat aferente salariilor. SC EcoSal SA ar fi declarat respectivele obligații, chiar dacă lefurile nu se mai plăteau, astfel încât s-a înregistrat cu datorii la bugetul de stat. Pentru a preveni executarea silită, cei în cauză au hotărât să dea de bună voie banii.

 

CITEȘTE ȘI:

Oamenii de casă ai PNL și PSD cu conturile blocate de Fisc după o afacere cu miros pestilențial

O afacere pe banii CJ-ului care miroase tare urât

Cap-coada afacerea SC EcoSal SA a CJ-ului a fost una cel puțin dubioasă. CJ Botoșani a hotărât să înființeze o societate comercială care să gestioneze rampa de gunoi construită la Stăuceni pe proiect european, deși potrivit legii nu putea să îi cedeze direct această activitate, fiind necesară organizarea unei licitații. Cu toate acestea, firma a fost lăsată să cheltuiască sute de milioane de lei vechi pentru obținerea licenței de operare de la ANRSC. Aceasta a fost într-un final dobândită, însă doar temporar, mai exact pentru un an. Licența a expirat până ce Consiliul Județean Botoșani să organizeze licitații, astfel încât banii au fost cheltuiți practic degeaba. De altfel, deși este gata din 2013, nici până la această dată CJ Botoșani nu a fost în stare să desemneze o firmă care să administreze depozitul ecologic construit pe milioane de euro la Stăuceni. SC EcoSal SA tot a adunat datorii, iar șefii au demisionat după ce li s-a recomandat de la nivelul conducerii CJ Botoșani să presteze activități precum deratizare, dezinfecție și dezinsecție.

Când liberalii își dau mâna cu social-democrații

Toate acestea s-au întâmplat și după ce conducătorii au fost desemnați pe criterii aproape exclusiv politice. Cei doi directori făceau parte din conducerea organizației municipale PNL Botoșani, Ionuț Cârnu și Lucian Diac din cea a TNL, fiind totodată și consilierii lui Florin Țurcanu la cabinetul de președinte al CJ, în timp ce Dorin Birta și Narcis Ștefan sunt social-democrați, primul consilier municipal la Dorohoi, celălalt fost consilier județean.

 

VEZI TOCMAI DE CÂND A SCRIS BOTOȘĂNEANUL DESPRE NEREGULILE DE LA ECOSAL:

Nesimţire de miliarde lei vechi pe bani publici, la judeţ: Firmă în pierdere cu şapte şefi, consilieră de imagine şi-un singur angajat - DOCUMENT