Prefectul și șefa de la „Mediu” chemați pe o stradă din municipiu unde miroase îngrozitor – VIDEO & GALERIE FOTO

Deplasarea în teren s-a produs în urma unei audiențe în cadrul căreia în biroul prefectului a ajuns un finanțist aflat la pensie. Sorin Cornilă a găsit o încrengătură de probleme, de toate felurile, pe strada din municipiu pe care a fost solicitat.

 

Strada cu multe probleme 

 

Andrei Paramonov, fost lider sindical în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Botoșani, i s-a plâns prefectului de starea în care se află una dintre proprietățile sale din cauza unor deversări din canalizare.

 

Ca să înțeleagă exact despre ce este vorba, prefectul Sorin Cornilă însoțit de Cristina Kashyap, comisarul șef al Gărzii de Mediu, s-au deplasat la marginea orașului, pe strada Radu Mihnea, care este undeva în zona Săvenilor.

 

Andrei Paramanov deține acolo un teren moștenire în familie pe care se află o livadă. De mai mulți ani se tot plimbă de la o instituție la alta, din cauza unei conducte de canalizare care se revarsă pe proprietatea sa. Iar acest lucru s-ar întâmpla pe două laturi ale proprietății, pe unde trec două pârâuri. Ar mai fi avut pe proprietate și un mic iaz care, din spusele proprietarului, ar fi contaminat de dejecțiile deversate din canalizare.

 

„Deja se simte mirosul”

 

Apele uzate care ajung pe terenul fostului finanțist ar produce și un miros înțepător, aspect sesizat de prefect: ”Deja se simte mirosul”. Andrei Paramanov a răspuns: „Da, când ajungem acolo e belea”.

 

Practic, la respectiva proprietate se ajunge din strada Săvenilor, drumul fiind în coborâre ulterior. Se află între dealul pe care s-au construit case și valea unde se află terenul cu probleme. Este practicabil până la un punct, unde s-a format un morman de moloz, făcând imposibil accesul până în capăt. Andrei Paramanov explica supărat: „Am fost la Primărie și am întrebat: dle nu aveți de gând să faceți calea aia de acces, că vă dau în judecată?”.

 

„Ne înjură toți”

 

Problema lui cea mai mare o reprezintă cele două pârâiașe care-i curg pe proprietate cu resturi din canalizările botoșănenilor. „Mai vin eu și mai sar eu ca o capră”, îi explica o rudă prefectului cum ajunge la proprietate pentru treburi.

 

„Când vine puternic, efectiv se revarsă și încoace. Conducta vine din Grigore Antipa, până acolo pârâul e curat. E groază, nu ai ce face în condițiile astea. Supărați toți pe noi, ne înjură toți...”, a povestit mai departe bărbatul nemulțumit.

 

Practic, două conducte de canalizare care aparțin societății Nova Apaserv sunt deversate „la liber” pe astfel de terenuri și preluate de astfel de pârâie. Iar varianta aceasta apare în autorizația de mediu eliberată cu ani în urmă.

 

Oricum, comisarii de la Garda de Mediu au intervenit cu sancțiuni și în trecut.

 

„Noi am venit la fiecare sesizare a dlui, am stabilit măsuri în sarcina operatorului, am aplicat sancțiuni. Vedem în funcție de cum vor rezolva cei de la Nova Apaserv sesizarea înaintată la Instituția Prefectului și după aceea în funcție ce stabilesc ei, un plan de măsuri cu termene, vom interveni și noi”,

Cristina Kashyap, comisar șef Garda de Mediu Botoșani

 

„Trebuie să găsim o soluție”

 

Prefectul a explicat că a dat curs unei solicitări din partea lui Andrei Paramanov care i-a cerut ajutorul.

 

Și că dorește o rezolvare a acestei situații care pare să fie o problemă de mediu, până la urmă.

 

„Am crezut oportun să vin să văd la fața locului situația care este și care înțeleg că este de vreo 30 de ani, dar asta nu înseamnă că va rămâne așa. Trebuie să găsim o soluție, la factorii implicați, Nova Apaserv sau Primărie. Aici apare necesitatea unei stații de epurare care să colecteze și din partea dreaptă și din stânga apele deversate”,

Sorin Cornilă, prefect

 

Andrei Paramanov, proprietarul terenului, susține că a încercat inclusiv să-și vândă proprietatea companiei de apă și canalizare: „Am propus societății Nova Apaserv ca în cazul în care nu au altă soluție să le vindem terenul la un preț acceptabil și pentru noi și să facă aici stație de epurare, să epureze apele toate și mai apoi să le deverseze în pârâu. Nu am primit niciun răspuns, au spus că țin cont de ofertă, dar...”.

 

Conducta care se termină pe proprietatea sa aduce practic apele deversate în canalizare de oamenii care locuiesc la casele din zonă dar și din anumite cartiere ale orașului.