Prefectul le-a cerut directorilor să comunice cu presa: Unii dintre dv.refuză

 

În cadrul Colegiului Prefectural care a avut loc în dimineaţa zilei de marţi, 30 octombrie 2012, prefectul Adrian Constantinescu a lansat un apel către directorii instituţiilor publice deconcentrate de la Botoşani în a avea o comunicare în limitele legale cu ziariştii de la Botoşani.

Solicitarea a venit ca urmare a comportamentului unor şefi de instituţii de la Botoşani care se ascund în spatele unor regulamente făcute din senin şi prin care restricţionează accesul reprezentanţilor mass media la informaţii de interes public. Un exemplu în acest sens este directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, care şi-a trimis un reprezentant la şedinţă şi care, odată cu preluarea funcţiei de conducere a refuzat să comunice cu presa prevalându-se de un regulament intern prin care cere, la jumătatea anului acreditarea ziariştilor. Mai mult decât atât, comunicatele de presă emise de instituţia menţionată sunt expediate preferenţial doar la publicaţiile agreate de noul director sau de purtătorul de cuvânt.
CITEŞTE ÎN ACEST SENS:
 Circ pe bani publici cu director “invizibil” la stat - VIDEO&FOTOGALERIE

O primă observaţie este referitoare la modul în care gestionaţi relaţiile cu mass media, fac această precizare pentru că unii dintre dv. refuză să comunice cu presa. Eu am să încerc să citez din legea 544/2001 că activitatea de culegere şi de difuzare a informaţiilor de interes public, desfăşurată de mijloacele de informare în masă, constituie o concretizare a dreptului cetăţenilor de a avea acces la orice informaţie de interes public. Autorităţile publice au obligaţia să organizeze periodic, de regulă o dată pe lună conferinţe de presă pentru a aduce la cunoştinţa opiniei publice informaţii de interes public”, a declarat Adrian Constantinescu.
De asemenea, prefectul s-a adresat şi acelor instituţii care şi-au pierdut personalitatea juridică cum ar fi Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor sau Secţia Drumuri Naţionale şi unde, comunicarea cu mass media se face la nivel regional. „V-am mai spus şi vă repet că o bună colaborare cu presa este şi în interesul în sensul că vă mediatizaţi rezultatele pe care le-aţi obţinut. Ştiu că sunt instituţii care la nivel regional aveţi desemnaţi purtători de cuvânt, iar celor din Botoşani li se interzice să furnizeze informaţii. Şi în aceste cazuri cred că se poate realiza o oarece comunicare cu mass media. Dacă îi sunăm pe cei de la Iaşi să ne spună despre starea drumurilor de la Botoşani s-ar putea să vină informaţiile şi târziu şi poate şi eronat”, a mai spus prefectul care le-a cerut şefilor de instituţii de la Botoşani să se consulte cu coordonatorii de la Iaşi pentru o mai bună comunicare cu mass media locală.
CITEŞTE ŞI:
 Prefectul atac la instituţia lui Zarug cu prezervativ şi matrimoniale