Prefectul judeţului Botoşani a începute demersurile pentru depistarea unor eventuale nereguli care ar putea fi înregistrate în sectorul zootehnic, dar şi al crescătorilor de animale, unde are bănuieli că s-ar produce evaziune fiscală privitoare la mişcarea animalelor.
Aşa cum a promis, Cristian Roman a început procedurile de urmărire a firului mişcării de animale, de la nivelul crescătorului, pînă într-o ultimă fază, anume cea a abatorizării. În acest sens, prefectul a constituit două subcomisii formate din reprezentanţi ai unor instituţii locale care să urmărească mersul evenimentelor din acest sector, precum şi buna desfăşurare a circuitului care este urmat în domeniu. Sunt vizate, în linii mari, modul de acordare a subvenţiilor în zootehnie, legalitatea documentelor animalelor în momentul în care sunt cumpărate sau vîndute, precum şi modul în care acestea sunt dirijate de la ţărani spre abatoare, pentru ca ulterior să ajungă în comerţ. Prima dintre ele va încerca să depisteze eventuala evaziune efectuată de unii afacerişti care profită de pe urma neştiinţei ţăranilor.
„În primul rînd este vorba de modul de acordare a subvenţiilor la animale şi aici am făcut două comisii, una cu Direcţia Generală a Finanţelor Publice, care va coordona această subcomisie pentru tema asta, Garda Financiară şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie îmi vor prezenta cu termen pînă la 15 martie un material privind situaţia cu evaziunea fiscală din mediul zootehniei, a cărnii, abatorizare, transport, tot ce înseamnă animale, am avut nişte clarificări şi am spus că vreau absolut toate găurile unde se pot strecura activităţi de astea de evaziuni fiscale. Încercăm practic ca tot ce nu este reglementat la nivel naţional să facem noi la nivel local ţinînd cont de importanţa acestui sector”, a declarat Cristian Roman, prefectul judeţului Botoşani.
În cazul celei de-a doua subcomisii vor fi vizate subvenţiile acordate de stat în sectorul animalier, dar şi dacă sunt respectate criteriile de acordare a acestor stimulente financiare în domeniul zootehnic către realii beneficiari.
„O a doua subcomisie tot pentru această temă, în care Asociaţia Comunelor va avea un reprezentant care a fost şi delegat prin dl. primar Toader Buliga care este inginer de profesie de la Răchiţi, formată din DSVSA, APIA, DADR. Coordonatorul va fi APIA, îmi va face un material cu tot ceea ce înseamnă circuitul animalului pînă la abatorizare în baza documentelor necesare, unde la un moment dat în acest circuit se întîlneşte şi subvenţia care cîteodată ţăranul o ia, cîteodată nu o ia”, a mai spus Cristian Roman.
Aceste acţiuni vizează intrarea în legalitate în acest domeniu al agriculturii de subzistenţă, mai ales că, în decursul lunii viitoare va fi efectuat recensămîntul animalelor, iar situaţia în acest sens ar trebui să fie una extrem de clară.