Pe tot parcursul anului trecut la Instituția Prefectului au fost înregistrate în jur de 500 de petiții.
Anul acesta cel mai probabil vor fi doborâte recorduri negative din acest punct de vedere. Prefectul Dan Nechifor a declarat într-o conferință de presă că instituția este practic asaltată de petiții din partea botoșănenilor care se plâng de activitatea primarilor aleși vara trecută.
Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani
„Anul acesta, în primele trei luni deja am acumulat 200 de petiții, în perioada 1 – 5 aprilie, un număr de 30 de petiții. Foarte multe dintre ele, după bine știți sunt despre ceea ce se întâmplă în primăriile din județul Botoșani”,
Ultimele petiții vin din comunități precum Avrămeni, Drăgușeni, Brăești, Cristești (nelipsit, după cum arată prefectul), Roma sau Albești.
Iar problemele sunt diverse, de la lucrări ilegale la numărul de posturi din primării.
Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani
„La Drăgușeni, spre exemplu se construiește un bulhac, așa spune, un iaz. Iar o problemă, iaz ilegal, drumuri ilegale. La Avrămeni patru locații de gunoi ilegale, unde se depozitează gunoiul, la Brăești este vorba despre ședințele de Consiliu Local. La Cristești era pe fond funciar, la Roma solicitarea unor informații de interes public pentru care nu s-a respectat termenul legal de comunicare, la Albești tot ceea ce înseamnă structura organizatorică, stat de funcții nerespectat de primar prin aprobarea unei HCL”,
Număr maxim de posturi pentru primării a fost deja stabilit și nu poate fi depășit
Situația a fost transmisă și către Administrația Finanțelor Publice Botoșani, în funcție de numărul maxim de posturi aprobat de Instituția Prefectului, fiind efectuate alocările din cote defalcate pe TVA și impozitul pe salarii.
Între prefectul județului și primari nu există relații de subordonare. Însă, acolo unde se poate constata că plângerile din petițiile oamenilor se adeveresc, pot fi sesizate alte instituții cu competențe în a interveni.