PRECIZĂRI importante de la Spitalul „Mavromati” cu programările din Policlinică 

Reprezentanții Spitalului Județean „Mavromati” au transmis clarificări cu privire la programările din Ambulatorul de Specialitate. 

 

Redăm mai jos integral mesajul transmis de purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean „Mavromati”, Ioan Asaftei:

 

În Ambulatoriul Integrat al spitalului pentru un număr de 35 de specialități există peste 10.800 de programări pentru consultații în perioada 1 noiembrie 2024 - 31 ianuarie 2025. 

 

Perioada de așteptare pentru efectuarea unei consultații variază pentru majoritatea specialităților din locația Marchian. Programările sunt până în luna ianuarie inclusiv, dar sunt și excepții: Cardiologie, Neurologie, Oftalmologie, Urologie, Diabet, unde programările depășeșc luna martie 2025. 

 

Sunt înregistrate multiple sesizări ale pacienților privind modul de programare la unele specialități, cel mai frecvent la Cardiologie, motiv pentru care am analizat situația și am încercat găsirea și implementarea unor soluții. Situația este generată de un cumul de factori printre care numărul insuficient de medici în specialitatea Cardiologie: 

  • din numărul de medici încadrați pe Secția Cardiologie în prezent doi medici sunt în concediu, 
  • numărul mare de solicitări din partea pacienților;
  •  la cabinetele din ambulator se adresează pacienți din tot județul, deși există cabinete de specialitate și la alte spitale de stat din județ. 
  • pacienți care se programează și nu se prezintă la consultații, locul fiind totuși ocupat. Din 6 pacienți programați la Cardiologie în data de 7 noiembrie a.c, în intervalul orar 7:30 – 9:00 s-au prezentat doi pacienți, deși ceilalți au confirmat telefonic programarea
  • există medicamente prescrise de medicul de familie în baza unei recomandări de la medicul specialist în relație contractuală cu Casa de Asigurări. Mulți pacienți primesc această recomandare de la medici care nu sunt în contract cu Casa, aceștia fiind nevoiți să se adreseze cabinetelor din ambulator pentru recomandare, astfel încât să beneficieze compensat sau gratuit de aceste medicamente. Medicația coagulantă poate fi prescrisă și de medici din specialitatea Medicină Internă sau Geriatrie în funcție de diagnosticul pacientului. 
  • timpul necesar efectuării unei consultații este crescut deoarece medicul, pentru elaborarea unui diagnostic, are nevoie de investigații paraclinice: electrocardiogramă, analize, care necesită mai mult timp decât la o consultație obișnuită. 
  • în contractul cu Casa de Asigurări timpul alocat unei consultații este de 15 minute, dar acolo unde sunt necesare investigații suplimentare acest timp de așteptare poate fi prelungit, cum este cazul la cabinetul de Cardiologie, unde o consultație poate fi acordată în 20 – 30 de minute, astfel se reduce numărul de pacienți care pot fi examinați în intervalul de program al medicului. 

 

Ce soluții propunem: 

  • Creșterea numărului de medici sau a numărului de norme dacă legislația va permite angajări 
  • Înființarea unui call center pentru specialitatea Cardiologie, care să încerce să ofere pacienților alternative de programare pentru rezolvarea problemelor pentru care se adresează cabinetului de Cardiologie precum și contactarea pacienților programați pentru a verifica dacă mai doresc examenul cardiologic. 
  • O mai bună comunicare și colaborare cu medicii de familie în vederea programării pacienților și la alte specialități acolo unde nu este necesar neapărat consultul cardiologic.

 

Ce măsuri s-au aplicat în prezent:

  • Suplimentarea numărului de medici în Specialitatea Medicină Internă 
  • Prioritizarea acordării consultațiilor pentur pacienții care au nevoie de scrisoarea medical pentru eliberarea unor medicamente care se eliberează doar cu recomandare de la medicul specialist oferind alternative: Medicină Internă, Geriatrie.

 

Precizările au fost oferite în urma articolului: Bătaie de joc cu programările în Policlinică: Cadrele medicale NU răspund la telefon, liste lungi de așteptare – VIDEO