Precizare anti-telenovelă de la APIA : Gica Huţanu nu este interimar

 

Reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) au emis vineri un comunicat oficial referitor la situaţia din fruntea instituţiei „pentru a respecta cu rigurozitate statutul funcţiei publice şi pentru a evita abordările de tip telenovelistic, referitoare la situaţia exercitării funcţiei de director executiv”.
În acesta se repetă ceea ce Botoşăneanul.ro a anunţat joi în premieră şi anume că directorul general al APIA nu i-a prelungit lui Ion Constantin mandatul de director executiv al Centrului Judeţean Botoşani şi că, în aceste condiţii, directorul adjunct Gica Huţanu a preluat atribuţiile specifice calităţii de ordonator terţiar de credite. Două sunt de fapt nemulţumirile celor care îşi asumă comunicatul de presă. Primul ar fi acela că s-a utilizat termenul de „concediat” pentru angajatul care a ocupat postul de execuţie al lui Constantin şi care a trebuit să părăsească instituţia după revenirea fostului director în cadrul serviciului control pe teren, ca şi cum respectivul ar fi fost promovat, detaşat ori premiat şi nu ar fi rămas pur şi simplu fără loc de muncă. A doua obiecţie este utilizarea termenului de „interimară” pentru şefia APIA, de parcă aceasta ar fi preluat atribuţiile de ordonator de credite pe termen definitiv şi nu până la organizarea unui concurs. Redăm totuşi mai jos comunicatul semnat de purtătorul de cuvânt Ioan Serediuc.
-   în perioada 03 ianuarie 2011– 4 iulie 2011, funcţia de director executiv al Centrului Judeţean APIA Botoşani a fost exercitată cu caracter temporar de domnul Ion Constantin, consilier superior în cadrul instituţiei. Funcţia publică de execuţie deţinută de domnul Ion Constantin, devenită temporar vacantă, a fost ocupată prin concurs, pe durată determinată, până la revenirea titularului pe post, respectiv 04 iulie 2011, dată la care a încetat de drept raportul de serviciu al funcţionarului care ocupa temporar această funcţie publică. Prezentarea încetării de drept a raportului de serviciu al respectivului funcţionar ca fiind o „concediere” este incorectă şi induce o stare de arbitariu şi o percepţie negativă asupra administraţiei publice.
-   în prezent, funcţia publică de conducere de director executiv este vacantă, iar directorul executiv adjunct a preluat, până la ocuparea postului de director executiv, calitatea de ordonator de credite, conform deciziei directorului general, păstrându-şi în continuare atribuţiile de director executiv adjunct. Prin preluarea  atribuţiilor specifice calităţii de ordonator terţiar de credite, directorul executiv adjunct nu exercită funcţia de director executiv şi nu este „interimar” la conducerea APIA.