Prăbuşirea directorilor (ne)politici

 

Curtea Constituţională a pus miercuri capăt unei etape din circul politic derulat la instituţiile statului. Adică în acele locuri unde de prea puţine ori ajung specialişti şi unde, în cele mai multe dintre cazuri, principalul criteriu de promovare este cel politic. Şi cînd spun „politic” mă refer la tot ce înseamnă asta, de la pupat fundul şefului de partid şi lipit afişe pînă, mai ales, la banii daţi în campania electorală, dar şi în afara acesteia.

Ani la rînd s-a perpetuat un sistem prin care „contributorii” din perioadele electorale îşi scoteau apoi banii pe spatele tuturor contribuabililor. Adică ţipa omul în campanie, sărea la cap cu nişte bani şi după aceea vegeta patru ani pe un salariu din ăla cum tot s-a scris pe aici astfel încît doar în cîteva luni îşi „amortiza” investiţia din campanie.

Cel puţin teoretic Curtea Constituţională pune capăt numirilor 100% politice. Adică directorii vor trebui să fie funcţionari publici, ceea ce ar înseamna, în majoritatea cazurilor, să fi lucrat în sistem sau măcar să aibă habar cu ce se mănîncă un post dintr-ăsta.

Practic însă sînt convins că lucrurile nu vor sta aşa. Încă de pe vremea PSD-ului directorii executivi erau şi funcţionari publici. Ei bine, teoretic oamenii nu făceau politică, dar ajunseseră pe post taman după ce trecuseră pe la PSD. Cam acelaşi lucru s-a întîmplat şi pe vremea liberalilor, cînd cei mai buni, mai specialişti, mai luminaţi funcţionari publici proveneau din rîndurile PNL. Cînd se schimba puterea, întrucît funcţionarii publici erau apăraţi de lege, se recurgea la tot felul de stratageme pentru îndepărtarea directorilor fostei guvernări, de la controale peste controale şi pînă la reorganizări sau chiar schimbări de denumiri ale instituţiilor. Anul trecut PDL-iştii şi PSD-iştii n-au mai avut răbdare să parcurgă toate „etapele” astea şi au făcut aşa, o japcă naţională. Că a fost ilegală e clar. Culmea e că, pentru prima dată în cele două decenii de la revoluţie, politicienii au avut un moment de sinceritate şi au zis ceva de genul „ce să ne ma ascundem după deget cu concursuri, reorganizări ş.a.m.d., directorii se numesc politic”. Ei, uite că nu le-a ieşit şi de acum democrat-liberalii o să trebuiască probabil să joace iar tot teatrul cu controale, reorganizări de instituţii, schimbări de denumiri, etc. Că doar n-au muncit oamenii degeaba în campanie.

Sergiu BĂLĂŞCĂU