Iulian Rotariu (foto), un pompier botoșănean în vârstă de 40 de ani, a ocupat poziția a patra în ultramaratonul deșertului Gobi (Gobi March), potrivit unui comunicat remis Agerpres.
Rotariu a alergat pentru o cauză caritabilă, „Autism Botoșani”, și a purtat drapelul României 250 de km prin deșert, urmând să revină în țară miercuri 29 iunie.
Doar 87 de participanți din 101 au încheiat competiția ce s-a desfășurat timp de șapte zile (19-25 iunie). Cea mai dură probă a fost cea din a cincea zi, când sportivii trebuiau să traverseze deșertul pe un traseu de aproape 88 de kilometri, la temperaturi de peste 40 de grade. Proba a început de dimineața și s-a terminat în ziua următoare.
Iulian Rotariu e primul român într-o astfel de competiție de anduranță în condiții extreme, urcând pe parcursul celor șapte zile până la 2.900 de m altitudine și străbătând deșertul 250 de kilometri.
Rotariu este membru activ al Asociației Sportive a Pompierilor din România și a fost susținut în pregătirea sa de către ISU Botoșani (care a plătit taxa de participare și o parte din echipament), de către Direcția Județeană de Tineret și Sport Botoșani (care i-a plătit biletele de avion), prieteni, colegi, sponsori.
Povestea participării lui Iulian Rotariu la cursele de alergare este una specială. Iulian este căsătorit și are doi copii, iar băiatul în vârstă de 10 ani a fost diagnosticat la 2 luni cu o malformație congenitală și la 3 ani a suferit o intervenție pe inimă.
Iulian a făcut prima alergare în jurul spitalului, rugându-se, în timp ce fiul său era în sala de operație. Prima lui participare la o alergare organizată a fost la scurt timp după această întâmplare, la un maraton montan din Piatra Craiului, fiind „echipat” doar cu teniși cumpărați din piață, cu șosete de lână și o vestă tricotată de bunica lui, se arată în comunicat.
Gobi March face parte din seria 4Deserts.com, cea mai dură competiție de anduranță, care cuprinde patru ultramaratoane, fiecare dintre acestea fiind desfășurat timp de șapte zile pe un traseu de 250 de kilometri în unul dintre cele mai întinse și greu accesibile deșerturi din lume: Gobi, Atacama, Sahara, Antarctica (Atacama Crossing în Chile, Gobi March în China, Sahara Race în Egipt și The Last Desert în Antarctica).
Concurenții își înving limitele fizice și mentale, parcurgând condiții climatice ostile și variate, dar bucurându-se de peisaje magnifice. Cursa este una în care participanții trebuie să care în spate absolut tot ce au nevoie în aceste 7 zile, inclusiv mâncarea (cursă autosusținută). Organizatorii pun la dispoziția concurenților apă, foaia de cort sub care se odihnesc noaptea și asistență medicală de urgență. Conform regulamentului, niciun alt fel de ajutor nu este permis.