El are 93 de ani. Ea va împlini în decembrie 92. S-au căsătorit pe când ea avea 21 de ani și au împreună doi copii, trei nepoți și patru strănepoți. Toți băieți.
Au împlinit 70 de ani de căsnicie și probabil că la momentul plecării o vor face împreună.
Sunt Niculache și Viorica Croitoru, un cuplu de botoșăneni care adeseori este văzut la plimbare pe străzile orașului. Chiar și după două vieți de om trăite împreună, ea se agață de brațul soțului pe când ies la aer. Sunt optimiști și au trăit în mulțumire sufletească și materială, fără să ceară mai mult decât au avut.
El a venit de la Călărași, fiind repartizat la Botoșani cu serviciul. Așa s-au cunoscut. Ea zâmbește când își amintește: „... și Dumnezeu tună și-i adună, știți dv.”. Amândoi soții au simțul umorului. Când vorbesc își preiau ideile unul, celuilalt.
Au fost invitați la ceremonia de premiere a cuplurilor care sărbătoresc nunți de aur sau argint.
În cazul lor vorbim despre o venerabilă nuntă de diamant. Și-au dorit să-l cunoască pe primarul orașului, căruia i-au adus daruri de o simbolitică aparte: o invitație la „Podul de Flori” din 6 mai 1990 când, sub privirile doamnei Viorica românii de-o parte și cealaltă a Prutului au plâns și s-au îmbrățișat, apoi s-au prins într-o memorabilă horă, în apele râului.
Și un vers scris chiar de mâna poetului nepereche, Mihai Eminescu. De la Primărie, nu și-au dorit decât diploma care le marchează cei 70 de ani de căsătorie, pentru a o pune la colecția familiei, care ulterior le va aminti copiilor povestea lor de dragoste.
Așa au ajuns să-și spună povestea.
Niculache Croitoru își amintește că era anul 1950 când a pășit întâia oară în Botoșani.
„M-au repartizat la Botoșani, la Poștă, contabil. Și am rămas aici. Eu mai mergând pe teren, fiind contabil, am dat de doamna la Ștefănești. Era telefonistă acolo. Și de acolo...”
Ea încă râde cu poftă, la tot ce povestește el.
„Mă strigă când merg eu singur pe stradă așa, că soția mă ține de braț: Mă, Croitoru MCV, vezi că te prinde radarul”, a continuat Niculache Croituru, fiind imediat completat de soția sa, pe care o alintă duios „stăpâna mea”: ”....merge repede față de mine”.
Doamna Viorica e mulțumită: „Avem o familie frumoasă și mulțumim lui Dumnezeu”. Nu au o viață neapărat îmbelșugată și sunt independenți chiar dacă au depășit borna de nouă decenii de viață.
„Suntem optimiști, suntem bolnavi, trăim cu medicamente dar mergem înainte. Și mulțumesc, nu necăjesc copiii cu nimic. Încă. Totul fac singură, absolut totul. Dimpotrivă, eu când fac prăjituri, ofer...”, povestește Viorica Croitoru, a cărei idee este continuată de soț: „Și din 1953 mă ține bine, de asta sunt așa zvelt”. O alintă „moldoveanca mea” care i-a gătit ce a fost mai bun și l-a ținut în putere până la vârsta de 93 de ani.
Întrebați despre pensiile din care trăiesc, dl Niculache a răspuns: „Eu am 2.400 și ceva” și mai apoi a făcut pauză pentru soție...
„Și 2.069 eu. Noi suntem mulțumiți, am trăit numai din economie și acasă tata a fost chirurg, la spital a lucrat. Și întotdeauna tata îmi spunea: niciodată să nu vă plângeți că aveți salariu sau o să aveți pensie mică. Trebuie să te mulțumești cu cât ai, dar să știi să faci economie. Cine are mult, cheltuie mult, cine are puțin, se rezumă la puțin. Și să știți că noi nu ne plângem”.
Glumesc și despre faptul că și-au pregătit și cavoul unde își vor dormi somnul pe vecie. El îi spune „apartament”, ea râde și zice că arată mai degrabă „ca o garsonieră”. Și-au concesionat locul de veci încă de când aveau statut de salariat iar singura lor pretenție a fost „să fie în centru”.
Să-și doarmă somnul de veci împreună, acolo, în centrul cimitirului. Primarului Cosmin Andrei, i-au făcut probabil cea mai frumoasă urare: „De aici să ieșiți la pensie”.
Când au ajuns în sala Mihai Eminescu a Primăriei, au fost aplaudați intens de celelalte cupluri care au ajuns la 50 sau 60 de ani de căsătorie și care i-au preluat imediat ca model. Ba chiar s-au auzit urări: „să ne vedem sănătoși, când vom împlini și noi 70 de ani de căsătorie”.
„Sunt încântat să vă avem sănătoși astăzi aici, alături de colegii mei am reușit să organizăm acest eveniment și vreau să le mulțumesc pe această cale. Și să vă mulțumesc și dv. că ați reușit să ajungeți. Vă mulțumim pentru ceea ce ați făcut pentru noi, pentru familiile dv., pentru orașul nostru, pentru societate în general. Pentru faptul că ați dat dovadă de înțelegere și ați ajuns la acest moment în care sărbătoriți 70 de ani de căsătorie, pentru unele cupluri, 60 de ani de căsătorie, respectiv 50 de ani de căsătorie”,
le-a transmis tuturor primarul Cosmin Andrei
Au fost premiate 35 de cupluri care sărbătoresc Nunta de Aur (30 de cupluri), Nunta de Diamant (4 cupluri) și Nunta de Platină (un cuplu).