„Povestea cânepii”, proiect cultural cu povești și cântece organizat la Botoșani

Muzeul Județean Botoșani, Secția de Artă Plastică – Etnografie, organizează, în colaborare cu Muzeul Etnografic Trușești și cu participarea artistei Doina Lavric-Parghel, proiectul cultural intitulat „Povestea cânepii”. 

 

Plasat sub semnul unei dualități complementare: realizarea unei expoziții etnografice și reprezentația artistică menită a completa și potența impactul pieselor etnografice, acest proiect devine o sinteză a momentelor importante din universul femeii raportate la ceea ce însemna, în trecut, folosirea cânepii.

 

Punând laolaltă piese etnografice din colecțiile celor două entități muzeale, partea de expunere are ca scop aducerea în fața publicului a elementelor definitorii ale prelucrării și întrebuințării cânepii în satul botoșănean tradițional.

 

Concertul Doinei Lavric-Parghel, la limita dintre teatru și muzică, este povestea femeii în brațele căreia, cândva, se afla toată puterea acestei lumi: „Tot ce era odată în casă (pe perete, pe laviță, la ferestre, sub icoană) era făcut de aste două mâini ale femeii. Se spune că Maica Domnului i-a pus femeii în mână furca și cânepa, cu poruncă strașnică să îmbrace cu mâinile ei toată casa...”. 

 

Acompaniindu-se de cobză, Doina va înșirui cântece, povești și descântece, pentru a reînvia o lume străveche, revelată nouă cu o măiestrie artistică distinctă.

 

Așadar, vă așteptăm miercuri, 12 iunie 2024, ora 11:00, să ne așezăm împreună la o poveste!”, au transmis reprezentanții Muzeului Județean Botoșani.