Pot fi REFOLOSITE măștile de protecție? – RĂSPUNSUL oficial

După 15 mai, toată lumea va fi obligată să poarte măști de protecție în spațiile publice închise, dar și în mijloacele de transport public. Măsura poate rămâne valabilă tot anul, aşa că oamenii sunt interesaţi să ştie cum trebuie să folosească aceste măşti, pentru a fi protejaţi cu adevărat.

 

Câte ore putem purta o mască?

 

Libertatea a adresat o serie de întrebări legate de folosirea în siguranţă a măştilor de protecţie directorului Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din România, dr. Adriana Pistol.  Răspunsurile au fost avizate şi de conducerea Institutului Naţional de Sănătate Publică, în subordinea căruia se află CNSCBT.

 

 – Câte ore putem purta, în condiţii de siguranţă, o mască chirurgicală de unică folosinţă? Dar o mască fără filtru, confecţionată din pânză simplă?

 

– În medie, o mască poate fi purtată între 3 – 4 ore, în funcţie de expunere. Limita de utilizare este momentul în care, datorită respiraţiei, masca se umezeşte. CDC (n.r. – Centrul pentru prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA) recomandă purtarea măştilor confecţionate din pânză în spaţiile publice, în cazul în care măsurile de distanţare socială sunt greu de respectat (de exemplu, magazinele alimentare, farmacii, mijloacele de transport în comun), pentru a încetini răspândirea virusului.

 

Măştile din pânză pot fi spălate la maşina de spălat

 

– Pot fi refolosite măştile chirurgicale? Dacă da, cum am putea să le dezinfectăm?

– Măştile chirurgicale sunt de unică folosinţă; din studiile efectuate s-a remarcat că, la procesarea lor, materialul se deteriorează. Măştile din pânză pot fi spălate la maşina de spălat, la o temperatură de cel puţin 70 de grade Celsius, şi apoi se calcă.).

 

– Cât timp/ore pot fi purtate măştile de tip FFP3 sau FFP2, în condiţii de siguranţă?

 

 – Timpul mediu de purtare este de aproximativ 8 ore, cu amendamentul că limita timpului de utilizare este dată de intensitatea expunerii (actul medical presupune un contact mai apropiat de bolnavul infectat şi, în consecinţă, o expunere mai intensă la secreţiile respiratorii ale acestuia).

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store