Variantă agreată de coaliţia de guvernare
Publicația
Hotnews scrie faptul că principiul potrivit căruia consilierii locali şi judeţeni vor fi aleşi prin vot proporţional, pe listă, a întrunit unanimitatea opţiunilor, respectiv 15 voturi. Principiul conform căruia primarii vor fi votaţi prin vot direct într-un singur tur a întrunit majoritatea voturilor, respectiv 10 voturi „pentru” - această variantă fiind agreată de coaliţia de guvernare.
Varianta susţinută de
PNL, potrivit căreia primarii ar trebui să fie aleşi în două tururi, a întrunit doar 5 voturi „pentru”. În ceea ce priveşte alegerea preşedinţilor de CJ nu s-a agreat o propunere, în condiţiile în care coaliţia de guvernare a susţinut varianta alegerii într-un singur tur, iar PNL varianta alegerii în două tururi, în timp ce UDMR s-a abţinut.
„În ceea ce priveşte alegerea preşedinţilor de CJ propun să facem un dialog pentru a strânge 10 voturi până săptămâna viitoare pentru a găsi o soluţie”, a precizat
preşedinteleComisiei, VValeriu Zgonea propunerea acestuia fiind agreată de Mihai Voicu (PNL).
Un singur tur pentru primari şi preşedinţi de CJ
Zgonea a precizat că actuala coaliţie de guvernare susţine menţinerea actualului sistem de vot în privinţa aleşilor locali, respectiv un singur tur pentru primari şi preşedinţi de CJ şi vot proporţional pe liste pentru consilierii locali şi judeţeni.
Deputatul PNL
Mihai Voicu a precizat că PNL agreează alegerea primarilor şi a preşedinţilor de CJ în două tururi şi vot proporţional pe liste pentru consilierii locali şi judeţeni. Membrii Comisiei au votat cu 14 voturi “pentru” şi o abţinere menţinerea pragului de 5% la alegerile locale pentru alegerea consilierilor locali şi judeţeni.
De asemenea, în unanimitate,
Comisia a decis ca, în cazul candidaţilor independenţi la o funcţie de consilier local sau judeţean, atribuirea mandatului să se realizeze doar dacă aceştia obţin un număr de voturi cel puţin egal cu coeficientul electoral calculat pentru un mandat de consilier.
CITEȘTE:
Flutur îl trântește pe Portariuc: Tupeu nemărginit, este incredibil, organigramă de 22 de miliarde