Pompierii au luat la pas ulițele satelor pentru a preveni tragediile - GALERIE FOTO

Echipajele mobile din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani au organizat o acțiune de informare și educare preventivă.

 

Pompierii botoșăneni au organizat o acțiune în cadrul campaniei „Un cămin sigur pentru copilul tău”. Accidentele care s-au produs în ultima lună pe malurile râului Prut i-au determinat pe salvatori să ia atitudine pentru a preveni tragediile care se pot întâmpla din cauza apei. Reprezentanții ISU Botoșani au sintetizat modul în care acțiunea a fost desfășurată printr-un comunicat de presă.

 

Iată comunicatul:

 

"Merg doar să mă uit" este unul dintre  argumentele cu care copiii încearcă să-și convingă părinții să-i lase la scăldat, în râul Prut. De teama unui refuz, mulți dintre ei pleacă cu prietenii fără să mai anunțe. O joacă nevinovată, curentul puternic, adâncimea apei și teribilismul pot transforma o zi la scăldat în râul Prut sau în alte ape curgătoare sau stătătoare, neamenajate pentru înot, într-o tragedie. 

 

Copiii mici, pot fi în pericol să se înece și în curtea casei părintești dacă sunt lăsați nesupravegheați lângă butoaie sau vase cu apă, piscine gonflabile, gropi pline cu apă sau lângă fântâni neacoperite cu capac.

 

Pentru a preveni tragediile, echipaje mobile din cadrul ISU Botoșani au organizat, astăzi, acțiuni de informare și educare preventivă cu privire la respectarea tuturor măsurilor de siguranță în apă și în apropierea acestei.

 

Activitățile s-au desfășurat în localitățile Ștefănești, Românești și Santa Mare, aflate pe malul râului Prut, acolo unde, în ultima lună, s-au produs tragedii la scăldat.

 

Autospecialele de pompieri au transmis mesaje preînregistrate pentru prevenirea unor situații asemănătoare. Totodată, pompierii le-au explicat localnicilor cum pot evita producerea unor evenimente nedorite în propriile gospodării. Printre acestea amintim:

 

  • Acoperiți fântâna cu capac!
  • La fel, acoperiți cu capace (mai grele) orice alt vas cu apă din curte sau casă: cratiţe mari, găleţi, căzi, butoaie, etc.
  • Ţineți găleţile cu apă potabilă cât mai sus şi acoperite – un copil mic se poate îneca şi într-un vas cu puţin lichid!
  • Zăvorul este important în prevenirea accidentelor. Dacă aveţi toaletă în curte, formaţi-vă un obicei de a închide uşa cu zăvorul/cârligul.
  • Orice groapă este un pericol pentru copilul mic. Ingrădiți aceste zone!
  • Scăldatul se va face doar în locurile special amenajate în acest sens.
  • Nu vă scăldaţi în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau de fugă ale râurilor, sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci.
  • Dacă nu ştiţi să înotaţi foarte bine, nu vă aventuraţi în locuri periculoase, nesupravegheate.
  • Folosiţi în acest scop doar bazinele special amenajate şi supravegheate de personal calificat.
  • Supravegheați permanent copiii şi să nu-i lăsați niciodată singuri în apă.

 

Această acțiune s-a derulat în cadrul campaniei „Un cămin sigur pentru copilul tău”, cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani și Autorității Teritoriale de Ordine Publică.

 

Unică la nivel național, campania își propune prevenirea accidentelor casnice în care sunt implicați copiii sub 5 ani prin informarea, conștientizarea și responsabilizarea adulților. Dezvoltarea conceptului de  "cămin sigur pentru copilul tău” a fost impusă de faptul că, în ultimii ani, tot mai mulți copii botoșăneni au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu substanțe toxice, s-au opărit, au înghițit corpi străini ori au suferit diferite traumatisme. Având în vedere faptul că broșura editata în cadrul campaniei conține zece sfaturi utile pentru părinți, data de 10 a fost declarată ziua campaniei.