Pompierii au început verificarea bisericilor, recomandări pentru Sărbători Pascale în siguranţă

Pompierii vor fi la datorie, în acest sfârșit de săptămână, când credincioșii catolici sărbătoresc Paștele, iar cei ortodocși Floriile.

 

Misiunea pompierilor este de a asigura un răspuns eficient și rapid în cazul producerii unor situații de urgență și de a interveni, în caz de nevoie, pentru acordarea primului ajutor medical.

 

Zilnic, echipajele de pompieri vor fi pregătite să intervină pentru stingerea incendiilor, salvarea persoanelor implicate în diferite evenimente grave ce le pot pune viața în pericol și pentru acordarea asistenței medicale de urgență.

 

Având în vedere faptul că, în ultimele zile, județul Botoșani a fost afectat de căderi masive de zăpadă și viscol, înainte de a se pleca în drum cetățenii trebuie să se informeze, în prealabil, dacă pe ruta aleasă sunt impuse restricții de circulație. Totodată, pompierii recomandă respectarea indicațiilor autorităților.

 

”Atragem atenția cu privire la respectarea tuturor măsurilor de prevenire a incendiilor în locuințe și gospodării. Fie că vorbim despre sobe sau centrale termice, acestea trebuie folosite cu atenție, fără improvizații sau defecțiuni”, transmit reprezentanții ISU Botoșani.

 

 

Control la lăcașurile de cult

 

În contextul sărbătorilor care urmează, inspectorii de prevenire au început deja acțiunile de control și informare la lăcașurile de cult din județul Botoșani. Aceștia au în atenție respectarea condițiilor de securitate la incendiu, dotarea cu mijloace de primă intervenție și starea acestora, dar și modul de amenajare a spațiilor și a locurilor folosite pentru arderea lumânărilor pe timpul slujbelor religioase.

 

În Noaptea de Înviere și duminică, în căminul credincioșilor catolici va arde lumina de Paște.

 

Pentru a preveni incendiile, pompierii recomandă respectarea următoarelor măsuri:

 

-        asigurați-vă că lumânarea se află în poziţie verticală şi că este fixată într-un suport special destinat, astfel încât să nu cadă sau să curgă picături de ceară fierbinte;

-        nu lăsați lumânările aprinse dacă trebuie să părăsiţi încăperea. Cel mai bine este să le stingeţi pentru a evita producerea unui incendiu în lipsa dumneavoastră;

-        amplasați întotdeauna lumânările pe o suprafaţă netedă rezistentă la căldură;

-        nu puneți lumânările aprinse foarte aproape de tot ceea ce se poate aprinde uşor (mobilier, perdele, ziare etc.) sau în locuri unde pot ajunge copiii şi animalele, pentru a nu le răsturna şi provoca incendii;

-        nu vă aplecați deasupra lumânărilor pentru că v-ar putea lua foc părul sau hainele;

-        stingeți întotdeauna lumânările înainte de a le muta;

-        nu adormiţi cu lumânările aprinse.

 

 

”Ne dorim ca toți cetățenii să se bucure de aceste Sărbători Sfinte, fără evenimente deosebite”,

ISU Botoșani