Pompierii au început controalele la biserici: Ce nereguli au găsit - FOTOGALERIE

Sărbătoarea Învierii Domnului aduce în biserici un număr foarte mare de enoriași, motiv pentru care pompierii recomandă preoților să asigure și să vegheze la respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor.

 

Astfel, accesul în lăcașele de cult se va face cu respectarea capacității de ocupare a acestora, în scopul prevenirii producerii unor evenimente nedorite și pentru a asigura evacuarea credincioșilor în condiții optime, se arată într-un comunicat de presă.

 

De asemenea, pe durata serviciului religios, ușile se vor menține în permanență deschise, cu sisteme sigure de blocare. Lumânările aprinse vor fi supravegheate și ținute la distanță de persoanele din jur, mobilier, decoruri sau alte materiale combustibile. Acestea vor fi puse doar în suporturile din tăvile metalice umplute cu nisip sau apă.

 

La întoarcerea de la biserică acasă, credincioșii nu vor lăsa lumânările și candelele aprinse în apropierea obiectelor sau materialelor combustibile, iar înainte de culcare le vor stinge. Gospodinele vor supraveghea mijloacele de preparare a hranei atât timp cât ele vor fi în funcțiune. O atenție deosebită trebuie acordată supravegherii copiilor, acasă și la biserică.

 

Toate aceste reccomandări le-au fost transmise preoților și pe timpul controalelor desfășurate de inspectorii de prevenire ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani la lăcașele de cult cu risc ridicat de incendiu din județ.

 

În ultima săptămână, personalul Inspecției de Prevenire a trecut pragul bisericilor și mănăstirilor și a verificat respectarea condițiilor de securitate la incendiu și / sau protecție civilă, dotarea cu mijloace de primă intervenție pentru stingerea incendiilor (stingătoare, accesorii la panourile de incendiu) și starea acestora, existența și starea/practibilitatea căilor de acces și evacuare (interioare și exterioare), existența rezervoarelor de apă pentru incendiu și posibilitățile practice de folosire ale acestora, dar și modul de amenajare a spațiilor și locurilor pentru arderea lumânărilor pe timpul slujbelor religioase.

 

Verificate au fost și sistemele de încălzire locală și instalațiile electrice în vederea prevenirii izbucnirii unor eventuale incendii. Totodată, preoții și personalul neclerical au fost instruiți cum să prevină situațiile de urgență, dar și cum să acționeze în cazul producerii acestora.

 

Inspectorii de prevenire au constatat abateri de la legislația în domeniul situațiilor de urgență respectiv, neverificarea periodică a stingătoarelor din dotare prin firme specializate la expirarea perioadei de garanție sau a intalațiilor de paratrăsnet, exploatarea instalațiilor electrice cu defecțiuni sau improvizații, neîntocmirea și neafișarea planului de evacuare în caz de incendiu, neignifugarea elementelor de construcție din material lemnos din componența clădirilor. Pentru încălcări ale legislației în domeniu au fost aplicate 27 sancțiuni contravenționale.